на живо

Избраха Ван Дайк за Играч на сезона в Англия (ВИДЕО)

За втора поредна година наградата е за футболист на "Ливърпул"

Избраха Ван Дайк за Играч на сезона в Англия (ВИДЕО)

Холандският защитник на "Ливърпул" Върджил ван Дайк бе избран за Играч на сезона във Висшата лига. Централният бранител спечели анкетата, провеждана от Асоциацията на професионалните футболисти (PFA), в която гласуват всички играчи във Висшата лига. Така за втора поредна година призът отива в "Ливърпул", след като миналия сезон с тази награда бе отличен Мохамед Салах.

Общо за трети път в последните шест сезона мърсисайдци излъчват носителя на наградата, като през 2013/14 това бе Луис Суарес. За осми път играч на "Ливърпул" печели, като единствено "Манчестър Юнайтед" е с повече призове в класацията - 11.

Ван Дайк е четвъртият холандец с наградата след Денис Бергкамп (1997/98), Рууд ван Нистелрой (2001/02) и Робин ван Перси (2011/12). За първи път защитник печели приза от сезон 2004/05, когато за Играч на сезона бе определен Джон Тери.

Върдил ван Дайк бе номиниран заедно със съотборника си в "Ливърпул" Садио Мане, Еден Азар от "Челси" и трима футболисти на "Манчестър Сити" – Серхио Агуеро, Рахим Стърлинг и Бернардо Силва.

"Трудно е да опиша какво чувствам в момента. Мисля, че това е най-ценната награда, защото тя идва след гласуване на тези, срещу които играеш всяка седмица. Горд съм и много благодарен за този приз", каза щастливият Ван Дайк.

27-годишният централен защитник е сред най-постоянните играчи на "Ливърпул". Той не е пропускал мач за тима във Висшата лига през този сезон и може да се похвали с 19 сухи мрежи.

За Рахим Стърлинг остана утешителната награда за Млад играч на сезона. За втора поредна година тя е в "Сити", след като през миналия сезон бе спечелена от Лерой Сане.

Снимка: Twitter

Преди няколко дни Върджил ван Дайк попадна и в идеалния отбор на сезона заедно със съотборниците си Садио Мане, Андрю Робъртсън и Трент Александър-Арнолд. "Гражданите" имат шестима представители - вратаря Едерсон, халфовете Аймерик Лапорт, Бернардо Силва и Фернандиньо и нападателите Серхио Агуеро и Рахим Стърлинг. Отборът се допълва от полузащитника на "Манчестър Юнайтед" Пол Погба.