на живо

Изцяло дамска съдийска бригада за Андора - Англия

Украинка ще бъде главен рефер на световната квалификация

Изцяло дамска съдийска бригада ще ръководи двубоя от футболните световни квалификации между Андора и Англия в събота. Украинката Катерина Монзул ще е главен рефер, подкрепяна от сънародничките си Марина Стрилетска и Свитлана Грушко.

Във VAR стаичката ще е Стефани Фрапар. През март французойката стана първата жена главен съдия на среща от пресявките.

Въпреки че за първи път жена ще ръководи мач на Англия, Монзул има богат опит в квалификациите при мъжете. Тя бе част от дамската бригада на Сан Марино - Гибралтар през ноември 2020 г. Украинката свири двубои от женското световно първенство, както и от еврошампионати.

Новината идва седмица, след като бившият рефер Марк Клатенбърг получи критики за приетите като неуважителните негови коментари относно дамите в професията. Тогава той заяви пред talkSPORT, че пътят на жените към съдийството във Висшата лига е труден, тъй като те трябва да избират между кариерата и бременността.

Англия има 16 точки след 6 кръга от пресявките за мондиала в Катар през 2022 г. За европейския вицешампион двубоят с аутсайдера Андора на "Естади Насионал" в събота ще бъде последван от сблъсък с Унгария на "Уембли" във вторник.