на живо

Издигат статуя на Давид Силва пред "Етихад"

Испанецът носи екипа на "Манчестър Сити" повече от десетилетие

Ръководството на английския "Манчестър Сити" анонсира плана си за издигане на статуя на Давид Силва пред клубния стадион "Етихад".

Плеймейкърът носи небесносния екип в продължение на десетилетие. Силва премина в "Манчестър Сити" през 2010 г. от "Валенсия", след което записа 436 мача и вдигна цели 14 трофея. 34-годишният испанец обаче така и не успя да спечели Шампионската лига с "гражданите", а последният му мач за "Сити" бе сензационното отпадане от "Олимпик" Лион в четвъртфиналите.

Контрактът на Силва с "Манчестър Сити" изтече и няма да бъде подновен. Той все още не е обявил къде ще продължи кариерата си, като най-сериозен интерес към него проявява италианският "Лацио".

"Давид бе част от нашата трансформация. Тих лидер, вдъхновяващ всички около себе си. Статуята ще служи като вечно припомняне на невероятните моменти, които той ни даде не само като страхотен футболист, но и като посланик на нашия клуб.", заяви президентът на "Сити" Халдун Ал Мубарак.

Очаква се монументът на Силва да бъде открит официално през 2021 г., когато със същата чест ще бъде удостоен и дългогодишният капитан Венсан Компани.

Давид Силва има 309 във Висшата лига, в които отбеляза 60 гола и асистира за други 93. Той стана шампион на Англия с "Манчестър Сити" през 2012, 2014, 2018 и 2019 г. Във визитка му има и 57 мача за купите на страната, в които Силва е триумфирал 10 пъти.

Халфът е рекордьор по мачове за "Сити" в евротурнирите със своите 70 в Шампионската лига.

Бившият испански национал е двукратен европейски шампион с "Ла Роха" - през 2008 и 2012 г., а през 2010-та спечели и световната титла.