на живо

Отнеха акредитацията на Петър Лесов за световното по бокс заради бурни протести

Треньорът се ядосал заради загубата на Станимира Петрова

Lap.bg

Олимпийският шампион от 1980 г. Петър Лесов бе изгонен от световното първенство по бокс за жени в Делхи заради грубо поведение и ще може да наблюдава останалите срещи само като зрител. 57-годишният българин е един от тримата треньори на българския състав.

Причината за отнемането на акредитацията на Лесов са бурните му протести срещу съдиите при загубата на Станимира Петрова от индийката Соня Чахал. Световната шампионка от 2014 г. срещна представителката на домакините в осминафинален двубой в категория до 57 кг, а съдиите присъдиха победа по точки за Чахал с 3:2 (29:28, 28:29, 29:28, 28:29, 29:28). Реферите от Великобритания и Киргизстан присъдиха победа за Петрова, но тези от Австралия, Канада и Куба предпочетоха индийката.

Лесов е бил много ядосан от решението на съдиите и е хвърлил бутилка в близост до ринга след обявяването на крайния резултат.

"Съдиите са корумпирани. Резултатът не е справедлив", каза Петрова пред репортерите след мача, цитирана от The Hindu.

"Международната федерация по бокс (AIBA) реши да отнеме акредитацията и следователно правото да стои в ъгъла на ринга на треньора от делегацията на България Петър Лесов", се казва в съобщението на AIBA.

"По никакъв начин и при никакви обстоятелства няма да толерираме подобно поведение, което е срещу ценностите и етичния кодекс на федерацията, особено когато става въпрос за треньор", допълват от федерацията.

От организацията допълват, че инцидентът ще бъде разгледан от дисциплинарната комисия на AIBA, която ще реши какви санкции да наложи на олимпийския шампион от Москва 1980.

Съдийството е един от най-сериозните проблеми в аматьорския бокс. Заради скандалните решения на реферите по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро спортът е заплашен с изключване от олимпийската програма.