на живо

Изхвърлят "Ювентус" от Серия "А", ако не се откаже от Суперлигата

Тимът трябва да се откаже официално от проекта до началото на следващата кампания

Reuters

Президентът на италианската футболна федерация Габриеле Гравина заяви, че "Ювентус" може да бъде изхвърлен от Серия "А". Причината е участието на клуба в проекта Суперлига, който претърпя пълен крах. 

"Бианконерите" трябва да решат дали да се откажат от участието си в новия турнир или да продължат да бъдат част от първенството. 

"Правилата са ясни. Ако "Ювентус" все още е част от Суперлигата, когато следващият сезон започне, клубът няма да може да участва в Серия А. Би било жалко за феновете, но правилата са правила и те важат за всички", каза Гравина пред радио "Кис Кис".

Снимка: Getty Images

"Ювентус", "Реал" Мадрид и "Барселона" останаха единствените тимове, които не са се отказали официално от проекта. Останалите 9 основатели - "Ливърпул", "Арсенал", "Челси", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Тотнъм", "Интер", "Милан" и "Атлетико" Мадрид, се разграничиха от проекта след недоволство от страна на феновете. Те се съгласиха и със санкциите от УЕФА - да платят по 15 млн. евро, както и да се разделят с 5% от приходите си в евротурнирите за един сезон.

Това няма да е първото изхвърляне на "Юве" от елита на Италия. Тимът беше преместен в Серия "Б" през 2006 г., след като беше уличен в уреждане на мачове. Титлите на "Старата госпожа", спечелени през 2005 и 2006 г. също бяха отнети.

Снимка: Getty Images

В момента тимът е на 5-то място в класирането, като за първи път от 9 години насам няма да е шампион. Кристиано Роналдо и компания се борят за местата, даващи право на участие в Шампионска лига.