на живо

Изхвърлят "Лацио" от Серия "А" заради манипулиране на PCR тестове?

Шокираща новина от Италия

БГНЕС

Шокираща новина пристигна от Италия. Местната футболна асоциация е започнала разследване срещу "Лацио" по подозрения за погазване на здравните протоколи, свързани с COVID-19.

Трима футболисти на римските "орли" - Чиро Имобиле, Томас Стракоша и Лукас Лейва дадоха положителни проби за коронавирус и затова не взеха участие в срещата срещу "Брюж" от Шампионската лига преди десетина дни. Те обаче бяха на линия за двубоя от Серия "А" срещу "Торино" само четири дни по-късно - на 1 ноември. "Лацио" печели с 4:3, а Имобиле вкарва победния гол.

Снимка: Reuters

Италианската футболна федерация смята, че има нещо съмнително и затова е изискала резултатите от тестовете.

Президентът на римския гранд Клаудио Лотито и лекарят Иво Пулчини също са разследвани по случая.

Ако "Лацио" се окаже виновен за нарушаване на протоколите, свързани с коронавируса, или пък се докаже, че отборът е манипулирал резултатите от тестовете, то тимът може да бъде наказан сурово с парична глоба или дори с изваждане от италианския елит.

Твърди се, че от "Лацио" не са информирали здравните власти, че Имобиле е дал положителен тест за COVID-19.

Резултатите на нападателя са от 26 октомври и 2 ноември. Въпреки това, се появяват два негативни теста с дати 30 октомври и 1 ноември.

Снимка: Getty Images

На Имобиле и Лейва не им бе разрешено да влязат в Русия за мача от Шампионската лига срещу "Зенит" миналата сряда. Двамата не са в групата на Симоне Индзаги за дербито с "Ювентус", а като причина е написано "заболяване".

В интервю за La Repubblica шефът на "Лацио" представи своята гледна точка за вируса. "Наличието на бактерия не означава инфекция. Позитивен означава заразен, нали? Tа във вагините на жените по целия свят има бактерии, но това не означава, че те са патогенни. Само в някои случаи те причиняват заболяване. Казвам ви, всичко това е като фокус. Какво изобщо означава "положителна проба за COVID-19"?, коментира Лотито.

От клуба продължават да използват израза "фалшиво позитивни" резултати. От подобно нещо се оплака и "Интер" във връзка със защитника Ашраф Хакими, който преди мача с "Борусия" Мьонхенгладбах (2:2) е дал положителен тест, а ден по-късно - отрицателен.