на живо

Искат зелен сертификат от всички в професионалния и аматьорския футбол

Разпореждане на БФС, което касае играчите и треньорите от всички нива

МЗ

Всички футболни срещи в България – професионални и аматьорски, ще бъдат подчинени на изискването за наличие на зелен сертификат, става ясно от заповед на БФС, която е разпространена чрез зоналните съвети на футболната централа до клубовете, които са получили разпореждане за провеждането на мачовете.

От 25 октомври (понеделник) всички лица, които са ангажирани с футболна среща, независимо от нивото, трябва да имат зелени сертификати. Това важи само за хората над 18-годишна възраст.

Разпореждането на БФС идва след заповедта на Министерството на здравеопазването от края на миналата седмица. През уикенда подобно разпореждане получиха отборите от Първа лига и Втора лига, които трябваше да изпълнят условията. Те бяха свързани не само с допускането на публика, а и с наличието на зелен сертификат за всички футболисти, съдии, длъжностни лица и персонал, който е ангажиран с провеждането на мачовете.

Сега това изискване влиза в сила за всички отбори, като в детско-юношеския футбол ще важи само за лицата над 18 години – треньори, съдии, длъжностни лица и персонал.

Зелен сертификат се издава на ваксинирани, преболедували хора и такива с PCR или антигенен тест направен съответно 72 или 48 часа преди мача.

Контролът на заповедта е поверен на клубовете-домакини и делегатите на съответните срещи.