на живо

Изключението "София Оупън": Какви мерки трябва да спазват тенисистите и феновете

Всички други спортни събития в страната се провеждат без публика

Изключението "София Оупън": Какви мерки трябва да спазват тенисистите и феновете

Всички спортни събития в страната се провеждат без публика. Изключение е направено само за тенис надпреварата "София Оупън" в "Арена Армеец", която започва утре.

В турнира ще участват четирима състезатели от топ 20 на световния тенис. Те обаче няма да имат никакъв физически досег с публиката и хора извън щаба си заради взетите строги мерки.

"Играчите ще бъдат в специален балон от хотела до залата. Зрителите ще бъдат дезинфекцирани, ще стоят поне на две седалки една от друга. Ще направим всичко възможно за безопасността.", каза изпълнителният директор на турнира Кай Годхинди.

Залата ще е запълнена на по-малко от 1/3 от капацитета си. А активности като раздаване на автографи и игри във фен-зоната няма да има. Премахнати са и ВИП-трибуните до корта.

Както извън залата, така и вътре в съоръжението, носенето на маска е задължително. Влизането в "Арена Армеец" става след измерване на температурата, която трябва да е под 37 градуса.

Именно заради обещанието на организаторите за строги правилата, здравните власти разрешиха да има публика: "На "София Оупън" мерките със сигурност са толкова жестоки, толкова ясно разписани, че рискът от заразяване наистина е минимален.", коментира Ангел Кунчев в предаването "Тази сутрин".

Играчите всеки ден ще трябва да попълват здравен въпросник, а при нарушаване на мерките могат да бъдат глобени. 

Заради контузия в надпреварата няма да участва най-добрият ни тенисист Григор Димитров. Преди ден от щаба му са информирали организаторите, че той отказва запазената му покана.

"София Оупън" ще се проведе за пета година, като Димитров е участвал само веднъж - през 2017-а, когато спечели и титлата. Година по-късно Димитров не игра заради контузия в рамото, а преди надпреварата през 2019 г. заяви, че не разбира защо трябва да има напрежение да играе в частен турнир.

Снимка: Lap.bg

Квалификациите за най-силното издание на надпреварата започват в събота, а финалът е на 14 ноември.