на живо

Изненади на старта на Световната лига

Франция победи и Бразилия, Италия се справи със Сърбия без Зайцев и компания

Getty Images

С изненадващи резултати започна финалният етап на Световната лига по волейбол в Рио де Жанейро, Бразилия.

Вчера в първи мач от група „I” Франция победи домакините с категоричното 3:1 (27:29, 25:21, 31:29, 25:19). „Петлите” отпътуваха за Бразилия след като победиха българския национален отбор на финала на турнира за промоция в по-силната първа дивизия на лигата във Варна.

Очаквано двамата треньори заложиха на звездите в тимовете си. „Селесао” започна силно първия гейм и водеше убедително почти до края. Французите изравниха за 24:24, но не успяха да измъкнат частта, която завърши 27:29 след блокада на Мурило Ендрес.

Вторият гейм също започна с домакински натиск, но след втората техническа почивка Франция обърна резултата и изравни броя на спечелените геймове. Най-драматичният момент от мача бе в третия гейм, когато Бразилия достигна до равенство 18:18, подкрепяна от многобройната публика. До края на частта отборите размениха водачеството си няколко пъти преди „петлите” да излязат напред в резултата след 31:29. Те записаха на сметката си и четвъртия гейм без особени проблеми. Най-резултатен за французите бе Антонен Рузие с 25 точки, за Бразилия Лукарели направи 21 точки.

Това бе рекордна 15-та поредна победа за Франция в турнира. Днес от 20:05 часа българско време е вторият мач от групата, в който се противопоставят Бразилия и САЩ. Домакините имат нужда от задължителна победа, която да запази шансовете им за участие във финалната четворка.

В другата група „J” Италия и Сърбия зарадваха зрителите с драматичен петгеймов мач, който завърши с победа на „адзурите” 3:2 (25:23, 14:25, 25:23, 20:25, 15:9). Възпитаниците на Мауро Беруто бяха считани за аутсайдери, след като освободиха звездата си Иван Зайцев, титулярния разпределител Драган Травица и основните си играчи Джулио Саби и Луиджи Рандацо заради нарушаване на дисциплината. В първия гейм италианците бяха по-добрият тим и поведоха в резултата след 25:23.

Сърбите успяха да наложат своето темпо на игра във втората част и закономерно изравниха. В третия гейм „плавите” продължиха да доминират, но възпитаниците на Мауро Беруто стигнаха до изравняване при 14:14, а след това поведоха и измъкнаха частта. Отлични атаки на Александър Атанасиевич добавиха още един гейм в сметката на западните ни съседи и изведоха сръбския отбор до тайбрек.

В петия гейм Италия доминираше след серия от асове на младия разпределител на Тренто – Симоне Джианели и добри блокади на Бирарели. „Адзурите” затвориха гейма при 15:9. За Сърбия Атанасиевич отбеляза 26 точки, а в сметката на Италия Лука Ветори и Филипо Ланца добавиха по 20.

Днес италианците излизат срещу световния шампион Полша в 22:05 българско време.