на живо

Изненадващият идеален състав на 2016-та

Футболистите, които шокираха цял свят с представянето си

Футболната 2016-та година беше изпълнена с неочаквани успехи на терена. Титлата на „Лестър” в Англия се откроява пред останалите сензации през изминалите 12 месеца. Успехът на Португалия на Евро 2016, 11-ата Шампионска лига на „Реал”, доброто представяне на „РБ Лайпциг” в Бундеслигата и още много други обаче конкурират постигнатото от „лисиците”.

Всички тези постижения са свързани с впечатляващите изяви на много футболисти. Никой не се изненадва от прекрасната година за Меси и Кристиано Роналдо, но има и много други играчи, които демонстрираха класа. По този повод „Гардиън” реши да публикува състав, изграден от 11-те най-добре представили се (изненадващо за всички) футболисти.

Ето го и него:

Вратар – Кейлор Навас („Реал” Мадрид, Коста Рика)

Снимка: Getty Images

През 2015 година Навас по чудо не се озова в „Манчестър Юнайтед”, след като в „Реал” имаха силно желание да привлекат Давид де Хеа. През тази обаче костариканецът се превърна в истински герой на вратата на „белите”. Той записа 10 чисти мрежи от 12 срещи в Шампионска лига, което помогна на тима му да вземе трофей номер 11 от турнира. Кейлор замести по категоричен начин Икер Касияс.

Десен бек – Ектор Бейерин („Арсенал”, Испания)

Снимка: Getty Images

С изключителната си скорост и невероятни умения, Бейерин израсна изключително много през последната година. Той се превърна в един от най-ефективните футболисти на „Арсенал”. Неслучайно преподписа с клуба до 2020-та година. Испанецът е едно от основните оръжия на Венгер в борбата за титлата в Англия.

Централен защитник – Тоби Алдервейрелд („Тотнъм”, Белгия)

Снимка: Getty Images

Не са много защитниците, които могат да се похвалят с почти 10 часа футбол без извършено нарушение. Алдервейрелд е атлетичен, бърз и умен. Той притежава всичко, от което се нуждае един стопер от световна класа. За съжаление, претърпя няколко контузии през годината. „Тотнъм” обаче изглежда различно, когато той е на терена.

Централен защитник – Леонардо Бонучи („Ювентус”, Италия)

Снимка: Getty Images

На практика Лео Бонучи може да прави всичко. Печелил е Серия "А" 6 пъти с два различни отбора, владее добре топката, играе стабилно с глава и дори... бележи дузпи. Мнозина го определят като най-добрият централен защитник в света, а прякорът му Бекъм Бонучи не е случаен. Пасът му за Емануеле Джакерини срещу Германия показва защо.

Ляв бек – Патрис Евра („Ювентус”, Франция)

Въпреки че е на 35 години, Евра все още играе на най-високо ниво. Не само за клубния си тим, но и за националния. Постовете му в „Инстаграм” пък са една от малкото утехи в понеделник сутрин. Възрастта е просто цифра за някои. Бившият футболист на „Манчестър Юнайтед” е доказателството за това.

Централен полузащитник – Н’Голо Канте („Челси”, Франция)

Снимка: Getty Images
„Лестър”: С Канте – 1-ви, без Канте – 16-ти. „Челси”: Без Канте – 10-ти, с Канте – 1-ви. Не е изненада, че лондончани платиха 32 млн. паунда за Н’Голо. Той никога не спира да тича и е от футболистите, които могат да паснат във всеки един отбор и всяка една схема. През тази година има 54 мача в английското първенство, като е спечелил 37 от тях (69%). Сър Алекс Фъргюсън го определи като най-добрия играч във Висшата лига, а това без съмнение значи много.

Централен полузащитник – Ренато Санчес („Байерн” Мюнхен, Португалия)

Снимка: Getty Images

Все още само на 19 години, Санчес разполага с безкраен потенциал. Дайте му няколко години и той ще стане сред най-добрите в света. Шампионът от Евро 2016 изпревари Маркъс Рашфорд за приза най-добър млад футболист в света за тази година. Силното му представяне с екипа на Португалия бе в основата на неговия триумф.

Ляво крило – Маркъс Рашфорд („Манчестър Юнайтед”, Англия)

Другата млада сензация на 2016-та година. Може би най-доброто нещо, което Луис ван Гаал направи в Манчестър бе да даде шанс на Маркъс. Той вкара в дебютните си мачове в Премиър лийг, Лига Европа, Купата на Лигата и за националния отбор на Англия. Той е истинското олицетворение на тази класация. Футболист, който се появи от нищото и накара всички да говорят за него.

Дясно крило – Риад Марез („Лестър”, Алжир)

Какво откритие само! Марез дойде в Англия през 2014-та от непретенциозния отбор на „Льо Авър”. През тази, той вдъхнови „Лестър” за титлата във Висшата лига. Отбеляза 17 гола и раздаде 11 асистенции. Първият алжирец със златен медал от най-гледаното първенство в света и първият африканец с наградата за най-добър футболист от Асоциацията на професионалните футболисти в Англия.

Номер 10 – Димитри Пайе („Уест Хем”, Франция)

През 2016-та година Пайе впечатли както на клубно, така и на национално ниво. Той тормози противниковите отбрани със скорост, дрибъл и невероятни преки свободни удари. Головете му срещу „Манчестър Юнайтед”, „Кристал Палас”, „Мидълзбро” и Румъния трябва да се гледат отново и отново.

Нападател – Джейми Варди („Лестър”, Англия)

Снимка: Getty Images

Кой друг? Той отбеляза в рекордните 11 поредни двубоя в Премиър лийг. Варди се появи изневиделица, за да дари „Лестър” с титлата. През 2016-та отбеляза и дебютното си попадения за Англия след невероятна петичка срещу Германия. Джейми завърши 8-ми в класацията за „Златната топка”. Каква година само!