на живо

Два отбора с името ЦСКА в елита от новия сезон (ВИДЕО)

"Септември" София и "Монтана" ще играят баражи

Два отбора с името ЦСКА ще играят в елита от новия сезон, стана ясно след днешния Изпълком на БФС. На срещата бе решено сезонът във Втора лига да бъде прекратен и за финално да се обяви класирането до момента.

Така ЦСКА 1948, който е лидер във втория ешалон, печели промоция и от следващата кампания ще играе в Първа лига заедно със съименника си ЦСКА.

"Нямаме притеснения за такова нещо. Не мисля, че би имало някакъв проблем", каза вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев на въпрос дали в БФС се притесняват от евентуално напрежение между двата клуба.

През лятото на 2016 г. след фалита на "ПФК ЦСКА" АД Гриша Ганчев създаде "ЦСКА-София" с участието на "Литекс" и "Чавдар" Етрополе. Клубът получи право да се състезава в новосформираната Първа лига, докато ЦСКА 1948 започна от най-ниските нива на родния футбол, преди да се изкачи във Втора лига.

Сред най-сериозните спорове между двата клуба бяха спечелването на привържениците, правото върху активите на "ПФК ЦСКА" и стадион "Българска армия". 

През 2017 година първодивизионният ЦСКА на Гриша Ганчев спечели търга за емблемата и останалите активи на фалиралия "ПФК ЦСКА" АД. Победител в процедурата, която се проведе в Кърджали, бе фирмата "Ред Енимълс" с представител Иван Велчев-Кюстендилеца. Компанията, приближена до самия клуб спечели с оферта на стойност около 8 млн. лв, която бе близо 5 пъти над първоначалната цена от около 1,6 млн. лв.

Впоследствие ФИФА обяви дружеството за спортен наследник на "ПФК ЦСКА".

Снимка: Lap.bg

След Изпълкома стана ясно, че вторият и третият в класирането във Втора лига - "Септември" София и "Монтана", ще играят баражи за влизане/оставане с 12-ия и 13-ия от елита.

Сезонът в Първа лига ще бъде възобновен на 5 юни, и ако всичко е наред ще приключи до 17 юли. Дотогава ще се изиграят останалите два кръга от редовния сезон и 5 плейофа, след което ще бъде обявено и крайното класиране. 

Баражите за участие в евротурнирите, както и тези за изкачване в елита ще се състоят между 14 и 16 юли.

За начало на следващия сезон бе обявена датата 24 юли. 

Полуфиналите за Купата на България ще се проведат в два мача, както са предпочели три от четирите полуфиналиста. Финалът е на 1 юли.

При положение, че бъде обявено отново извънредно положение в страната и мачовете не могат да се доиграят, за крайно класиране в Първа лига ще се обяви подреждането към въпросния момент.