на живо

Изпълкомът реши: От догодина без вратари извън Европейския съюз

Това решение ще засегне водещите клубове у нас

bfunion.bg

Изпълкомът на БФС взе изненадващо решение, което ще засегне водещите клубове у нас. От сезон 2020/21 отборите от родния елит нямат право да картотекират вратари извън Европейския съюз.

В момента в "Левски" титуляр на вратата е черногорецът Милан Миятович, а негова резерва е Николай Михайлов. В ЦСКА пази бразилецът Густаво Бусато, който наскоро измести от титулярния състав Витаутас Черниаускас (Литва).

В "Лудогорец" се разчита предимно на Пламен Илиев, но от време на време пази и бразилецът Ренан.

Публикуваме цялата информация, излязла на сайта на БФС:

"Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз проведе редовно заседание в Национална футболна база "Бояна". На него бяха приети промени в Наредбата за национално клубно лицензиране, според които всички кандидати за лиценз ще трябва да публикуват на клубната си Интернет страница финансовата информация, която предоставят на Лицензионната комисия към 31 март на съответната година. В допълнение бе прието предложението да се опрости процедурата по издаване на лиценз за Втора професионална лига, като се признае, че лиценз за участие в Първа професионална лига е валиден за участието и във ВПЛ, без представяне на допълнителна молба или документи. Ще бъдат въведени и промени, отразяващи предстоящото въвеждане на електронна платформа за лицензионните документи, което на свой ред ще облекчи и улесни клубовете при подготовката и представянето на документацията.

Членовете на Изпълнителния комитет бяха запознати с получаването на международния лиценз ISO 9001:2015 за системата на управление на лицензионния процес, внедрена в БФС, с валидност до 3 юни 2022 г., както и с успешното одитиране на Лицензионната администрация, сертифицирано от УЕФА.

Изпълкомът разгледа проект за Антидопингови правила в системата на Българския футболен съюз, целящ уреждане на условията и реда за провеждане на допингов контрол, мерките за предотвратяване и борбата срещу използването на допинг в спорта, както и дисциплинарното производство при евентуални нарушения.

Ръководните фактори в българския футбол също така приеха предложението за налагане на глоби и наказания на четвъртите съдии, съдийските наблюдатели и делегатите на двубои от вътрешното първенство при неспазване или незадоволително изпълнение на служебните им задължения, както и предложението на Треньорската школа за забрана участието на вратари с паспорти от държави извън Европейския съюз в професионалния ни футбол от началото на състезателната 2020/2021 година.", гласи съобщението.