на живо

Изравни ли Роналдо рекорда на Йозеф Бицан?

Португалецът отбеляза във вратата на "Сасуоло", но споровете продължават

Reuters

В последния кръг на Серия "А" Кристиано Роналдо отбеляза третия гол за своя тим "Ювентус" при победата с 3:1 над "Сасуоло". Част от медиите по света коректно съобщиха, че попадението е номер 759 в кариерата на португалеца. 

Но и заявиха, че с него Роналдо изравнява рекорда на Йозеф Бицан и само 1 гол го дели от честта да се превърне в най-резултатния футболист в историята.

Снимка: Reuters

Според други източници, бившият футболист, играл за националните отбори на Бохемия и Моравия, Австрия и Чехословакия, има 806 гола на своята сметка и Роналдо е далеч от рекорд.

Защо се получава разминаването?

Кариерата на Бицан започва през 1923 г., когато записването на всички подробности не е толкова развито. Две различни агенции броят головете в срещите.

"Международната федерация за футболна статистика и история" награди Бицан през 1998 г. с Медал на честта като най-резултатен футболист за всички времена. Тогава организацията посочи, че той има 759 гола - 730 в клубния футбол и 29 за национални отбори. 

Снимка: Reuters

"Фондация за спортна статистика" брои към тези попадения и още 46 гола, които Бицан е вкарал в кариерата си преди да навърши 18 години, тоест - при подрастващите. Така головете на звездата от средата на ХХ век стават 805.

Важно е да споменем, че към последната статистика се придържат от ФИФА. През септември 2020 г. от Световната футболна централа публикуват статия за Бицан, в която изрично се споменава, че той има 805 попадения.

Снимка: Reuters

Самият той твърди, че има над 5000 гола.

"Ако действам като Пеле, то трябва да броя и тези на тренировки", заяви преди време Бицан, който си отиде от този свят през 2001 г.

Трикратният световен шампион с Бразилия наскоро добави към профила си в социалните мрежи, че има 1283 гола в кариерата си. Това обаче е бройката на попаденията му и в приятелски мачове. Официално Пеле има 757 признати гола.

Добрата новина е, че Роналдо не е далеч и от цифрата 805! През настоящия сезон носителят на 5 награди "Златна топка" вече има 15 попадения на клубно ниво, а формата му подсказва, че няма намерение да се отказва скоро.