на живо

Извадиха Русия и от най-известната футболна видеоигра

Компанията "EA Sports" също наложи санкции

Руските футболни тимове бяха изхвърлени не само от реалния, но и от виртуалния спортен свят. Най-извествата футболна видеоигра "FIFA 22" извади руските отбори - клубни и национален, и футболисти. 

"В знак на солидарност с украинския народ и също като толкова много хора по света, "EA Sports" иска незабавен край на инвазията в Украйна и призовава за мир. Следвайки примера на партньорите ни ФИФА и УЕФА, "EA Sports" започна процедура по премахване на руския национален отбор и всички руски клубове в игрите "FIFA 22", "FIFA MOBILE" и "FIFA ONLINE". Обмисляме активно и други промени, които ще направим", пишат от компанията. 

Тъй като "EA Sports" поддържа и версия на същата игра, но в хокея, се очаква и там да бъдат премахнати руски тимове. 

В реалния живот ФИФА и УЕФА реагираха светкавично и само няколко дни след първите военни атаки на Русия срещу Украйна заявиха, че вадят националния тим на Русия от международни срещи, а клубните - от европейските клубни турнири. Националната футболна федерация на Полша първа заяви, че няма да играе срещу "Сборная" в плейофа за квалификации за световното първенство в Катар. 

Международният олимпийски и параолимпийски комитети призоваха за бойкот на спортисти от Русия и Беларус за международни турнири. На Русия беше отнето световното първенство по волейбол за мъже, както и традиционния кръг от Формула 1.