на живо

Яблонски и Кръстев донесоха победата на "Левски" срещу ЦСКА (ГАЛЕРИЯ)

"Сините" с първи успех от началото на пролетния дял

"Левски" победи ЦСКА с 2:1 в дербито на 23-я кръг на Първа лига. "Сините" направиха пълен обрат на стадион "Васил Левски", след като още в началото на срещата Нунеш даде преднина на гостите.

"Левски" постигна първи успех от началото на пролетния дял, след като Роман Прохазка от дузпа и Давид Яблонски бяха точни за 2:1. С голяма заслуга за победата бе 20-годишният вратар на "сините" Николай Кръстев, който блесна с изключителни спасявания.

По този начин "Левски" събра актив от 48 точки и вече е с 6 пред третия - ЦСКА. Лидер в класирането с 57 точки и мач по-малко е отборът на "Лудогорец".

Мачът започна по възможно най-добрия начин за "червените". В 5-ата минута Арсенио Нунеш намери пролука в защитата на домакините и отбеляза за 1:0.

След попадението ЦСКА продължи да доминира, за да се стигне до 29-ата минута, когато Николай Бодуров фаулира грубо Божидар Краев, а съдията отсъди пряк свободен удар. Последва центриране на Аниете, Адениджи стреля с глава, а впоследствие Давид Яблонски намери мрежата за 1:1. Оказа се обаче, че преди това Адениджи и бил в засада и попадението не бе зачетено.

Снимка: Lap.bg

Постепенно "Левски" успя да премести битката в центъра на терена и да поглежда все по-често към вратата на противника.

Второто полувреме започна с натиск на гостите. В 58-ата минута Петрус Бумал тества рефлексите на Николай Кръстев, но младията страж отрази удара.

В 66-ата минута домакините стигнаха до първа по-сериозна опасност през вратата на "червените" през втората част. Божидар Краев стреля, но Георги Китанов изби. Три минути по-късно обаче вратарят на ЦСКА фаулира Яблонски в наказателното поле и съдията Никола Попов отсъди 11-метров наказателен удар. Зад топката застана Роман Прохазка, който направи 1:1. Повторенията на въпросната ситуация обаче показаха, че вратарят на ЦСКА е играл за топката и нарушение на правилата няма. 

В 78-ата минута Яблонски се превърна в герой за "Левски", след като излъга Китанов за 2:1.

Снимка: Lap.bg

Последваха силни минути за атаката на ЦСКА, но защитата на "сините" и най-вече страхотните спасявания на Николай Кръстев запазиха резултата непроменен.

Това е първа победа за "Левски" срещу ЦСКА от 2013 г. насам, като последният успех на "сините" отново бе под ръководството на треньора Николай Митов. 

Освен това, двете попадения във вратата на Китанов прекъсната серията от седем поредни мача на "червените" без допуснат гол.