на живо

Отложиха олимпийските игри в Токио

Решението е дошло след разговор между японския министър-председател Шиндзо Абе и президента на МОК Томас Бах

Отложиха олимпийските игри в Токио

Олимпийските и параолимпийските игри в Токио ще бъдат отложени. Те няма да се проведат през 2020 г., а най-късно през лятото на 2021 г.

Това стана ясно след разговор между министър-председателя на Япония Шиндзо Абе и президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Снимка: Reuters

Двамата са провели конферентен разговор, а премиерът е сподели решението пред журналисти, предава агенция "Ройтерс".

"Предложих да отложим Игрите с година и президентът Томас Бах се съгласи на 100%", казва Абе.

Минути по-късно за решението съобщиха и от Международния олимпийски комитет.

"При настоящите условия и след предоставената ни от Световната здравна организация информация, президентът на МОК и министър-председателят на Япония заключиха, че 32-ите олимпийски игри в Токио трябва да бъдат отложени за дата след 2020 г., но не по-късно от лятото на 2021 г., за да бъде гарантирано здравето на атлетите и всички, участващи в тях", се казва в официалното съобщение на МОК.

Снимка: Getty Images

Причината за отлагането с една година на най-важното събитие в света на спорта е разпространението на коронавируса. В Япония заболелите са над 1100. 

Организаторите обаче се притесняват, че пандемията няма да позволи на атлетите да се подготвят подобаващо, тъй като за борба с вируса се изисква социална изолация. По този начин се прекъсва нормалният тренировъчен процес. Редица турнири, на които трябваше да бъдат разпределени квотите за участие, също не се проведоха.

Първоначално японската страна и МОК обявиха, че е прекалено рано да се говори за отлагане, тъй като Игрите трябваше да се проведат между 24 юли и 9 август. Томас Бах дори посъветва спортистите да не спират да тренират и да показват олимпийския дух.

Снимка: Reuters

Това породи огромно недоволство сред атлетите, които заявиха, че по този начин здравето им остава на заден план.

Вчера (23 март) двете страни проведоха дълги дискусии, след като олимпийските комитети на Канада и Австралия категорично заявиха, че няма да позволят на своите спортисти да пътуват за Токио, ако олимпийските игри бъдат проведени по план. От Великобритания също съобщиха, че имат подобна готовност.

Така за първи път олимпийските игри биват отлагани в мирно време. През 1940 г. най-важният спортен форум на планетата трябваше да бъде проведен също в Токио, но не се състоя заради избухването на Втората световна война.

Дори и проведени през 2021 г., логото на олимпийските и параолимпийските игри ще остане Токио2020. А олимпийският огън, който беше запален преди дни, ще остане на територията на Страната на изгряващото слънце. Това става ясно от официалното съобщение на МОК.

bTV призовава: останете си вкъщи!