на живо

Ясен Петров за нелепия картон на Десподов: Положителното е, че стана в контрола (ВИДЕО)

Националният ни отбор се прибра в България след мачовете в Катар

Ясен Петров за нелепия картон на Десподов: Положителното е, че стана в контрола  (ВИДЕО)

Полезни проверки, въпреки негативните резултати. Така селекционерът на националния отбор по футбол Ясен Петров определи двете загуби от Катар и Хърватия в приятелските срещи в Доха.

В последните 15 мача, България има само три победи. В гостуванията "лъвовете" няма успех в 20 поредни двубоя.

"Има негативи, има и позитиви от тези два мача. Малко неконцентрирано влязохме в първите 45 минути на първия мач. Допускаме доста грешки в защита, но позитивното е, че създаваме много положения, вкарваме голове от игра. Особено на мача с Хърватия имаше ситуации, които ако бяхме вкарали, можеше да стигнем и до друг резултат. Няма да говоря за съдиите, които и в двете срещи накланяха в едната посока. Но ако трябва, ще играем и срещу тях", каза Ясен Петров при завръщането на тима в София.

Снимка: Lap.bg

"Смятам, че проверките ни бяха полезни. Използвахме почти един и същ състав и вече знаем кое е ядрото, на което можем да разчитаме. Не смятам, че в отбора има психологическа затормозеност. Да, серията без победа далеч от дома е дълга, но дайте си сметка с какви отбори играхме - със световния шампион, с европейския шампион, със световния вицешампион… Имаме десет мача навън, само пет вкъщи. Искаме да победим и навън и съм сигурен, че ще направим това при следващата възможност", каза още селекционерът.

Той смята, че една от причините за обрата на Хърватия вчера е по-голямата дълбочина на състава, с който разполага Златко Далич.

"В края на мача с Хърватия, когато влязоха техните звезди, отборът им беше доста по-свеж от нашия. Ние играхме през три дни. Вижте в какви отбори играят дори техните резерви, а за титулярите няма какво да говорим. Така че смятам, че това беше една полезна проверка. До юни има почти два месеца. Това време е и много, и малко. Ние може да се спрем на едно ядро играчи, но те все пак играят и по клубните си отбори. Аз им пожелавам да са здрави и да дойдат отново със същото желание, което показаха срещу Хърватия."

Снимка: Lap.bg

"Най-важното за нас е, че създаваме положения. В защита имаме да свършим страшно много работа. Но за 4-5 дни няма как да направим нещо невероятно. Хубаво е, че се подготвяхме при страхотни условия, атмосферата беше много добра, домакините ни посрещнаха прекрасно. Това е плюс за нас, а освен това играхме срещу силни отбори. Разбира се, съжалявам, че няма да можем да играем в Катар на световното първенство. Всеки футболист и треньор си мечтае да бъде на такъв форум. Видяхме при какви условия ще се проведе световното първенство, те са отлични", добави той.

Той коментира и ситуацията с Кирил Десподов, който си изкара нелеп втори жълт картон срещу Хърватия, като си махна фланелката, след като вкара за 1:0.

"Искам да гледам положително на случващото се. Така ще гледам и на ситуацията с Кирил Десподов. Радващо е, че това стана на контролен мач. На официален не би било добре. Имах разговор с него, той се извини на мен и на целия отбор. Съжалява за това, което е сторил. Той каза, че се е подвел по емоциите."

Петров посочи, че според него тимът ни може да расте само като колектив, тъй като в редиците му липсват открояващи се единици.

"Аз давам всичко от себе си и изисквам максимално от играчите. Най-важно е да растем като колектив. Имаме само един играч, който играе в топ 5 първенство - Петко Христов в италианския "Специя", така че нямаме звезди. В нито едно друго голямо първенство нямаме футболисти. Нашата сила трябва да бъде колективът. Говорих за това с момчетата след мача с Катар и им казах, че ако искаме да успеем, можем да направим това само като колектив", завърши селекционерът.