на живо

Йонас Лапалайнен спечели титлата в Ауди Спорт ТТ Къп

Втори в генералното класиране остана германецът Денис Маршал

Йонас Лапалайнен от Финландия спечели шампионската титла във втория сезон на Ауди Спорт ТТ Къп. Последният състезателен уикенд от календара бе на легендарното трасе в Хокенхайм и още в първия старт в събота Йонас спечели максималните 25 точки.

Основният му конкурент Денис Маршал имаше проблеми след старта и трябваше да се бори за влизане в топ-3, за да се запази жива надеждата му за титлата. В неделния старт Лапалайнен стартира също от първи ред и след стабилно каране приключи трети, а с това се поздрави и с годишния успех.

През сезон 2015 финландецът остана в подстъпите на подиума, но през тази година бе постоянно сред лидерите и завърши във всички състезания, събирайки точки. Стъпи десет пъти на подиума и записа победи в пет от общо 14 старта.

Като победител в сериите Лапалайнен получи промоция за програмата на Audi Sport на стойност 150 хил евро. Втори в генералното остана младата надежда на Германия Денис Маршал. Третото място бе за младия датчанин Никлас Нилсен, който завоюва и званието Новак на годината в сериите.

„В лицето на Йонас Лапалайнен Ауди Спорт ТТ Къп 2016 има своя заслужен шампион. Той показа постоянно силно представяне през целия сезон и не допусна грешки. Битката бе оспорвана до последното състезание” – коментира лидерът на проекта Филип Монделерс.

С края на сезон-2016 продължава търсенето на млади таланти за съпътстващата DTM програма на немския автомобилостроител Ауди. Желанието си да се състезават в конкурентните серии са заявили 78 млади пилоти от 17 страни.

През 2016 в Ауди Спорт ТТ Къп участва и българската надежда Павел Лефтеров, но месец преди края на сезона концентрира усилията си в DT Cup, където спечели титлата на Германия в класа си.

bTV излъчи състезанията от календара на Audi Sport TT Cup в ефира на RING.