на живо

Йордан Йовчев: Имаме нужда от успехи. Съпричастен съм към медалистите

"Смятам, че в близко бъдеще ще имаме успехи в спортната гимнастика", заяви олимпийският медалист

Йордан Йовчев: Имаме нужда от успехи. Съпричастен съм към медалистите

Въпреки трудностите, въпреки пандемията, въпреки ограниченията, 2021 г. беше успешна за българския спорт. От олимпийските игри родните спортисти се завърнаха с 6 медала - 3 титли, 1 сребро и 2 бронза. Всички техни успехи преживя и носителят на един сребърен и 3 бронзови медала от най-важния спортен форум Йордан Йовчев.

"Радвам се с медалистите. Знам през какви тежки ситуации и подготовка са минали. Нашият спорт има 6 индивидуални мъжки уреда, 4 женски. Изисква много себераздаване и съм съпричастен към това, което е един момент на радост, когато се качиш на стълбичката. Иска ми се да имаме повече "наши", за които да стискаме палци. Имаме нужда от такива неща и тези, които се занимават активно със спорт, ми се иска да ги насърчаваме и окуражаваме да дават повече от себе си и да бъдем успешни", каза четирикратният световен шампион в спортната гимнастика при гостуването си в COOLt.

В неговия спорт в Токио България беше представена от младия Дейвид Хъдълстоун, който обаче не се класира за финалите.

"Дейвид игра на олимпийските игри, просто не успя да си изпълни програмата. Преди това имаше съпътстващи контузии, които рефлектираха върху крайната оценка. Не успя да си изиграе съчетанията. Млад е, перспективен е. Ако е постоянен, мисля, че има много потенциал в него. Младежкият национален отбор стана трети в Мерсин на европейското първенство. Имаме голям ентусиазъм. Смятам, че в близко бъдеще ще имаме успехи", категоричен е Йовчев.

Снимка: БГНЕС

Той разкри и какво трябва да се промени у нас, за да имаме още спортни успехи.

"Представям си нещата като скулптор. Трябва да има материал. Трябва да имаме образовани треньорски кадри - да знаят какво правят, как трябва да изглежда един завършен състезател, да са гъвкави, да могат да виждат потенциала. Трябва да има зали. Трябва ресурс. Ясно е, че не достига, а не да казват "Защо дадохте тук?". Трябва да се прави, без значение кой казва и че всеки си дърпа за себе си.", заяви Йовчев.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бившият гимнастик се включи и в кампанията Операция жълти стотинки, която цели да подпомогне участници в различни научни олимпиади. 

"Всеки има ресто, което не му трябва. Тези пари се дават за спортисти, които ходят на олимпиади по физика, математика, да се образоват", каза Йовчев.

Още от гостуването му вижте във видеото.