на живо

Йордан Лечков: Уставът е спазен, няма нарушения (ВИДЕО)

"Съобразихме се с всичко, което поискаха", каза бившият футболист в "Тази сутрин"

Йордан Лечков: Уставът е спазен, няма нарушения (ВИДЕО)

Уставът на конгреса не е нарушен, заяви Йордан Лечков в предаването "Тази сутрин". Той отговори на Димитър Бербатов и неговия екип, които твърдят, че има нарушения при избора на Борислав Михайлов за президент на БФС.

Михайлов бе преизбран на извънредния конгрес с 241 гласа срещу 230 за Бербатов. Христо Порточанов беше подкрепен от 8 клуба. 

Снимка: Lap.bg

"Има едни нарушения, които се опитвахме да оспорим. В началото беше казано, че 483 делегата са вътре, трябваше 242, за да се спечели... Защо няма балотаж? Ние това питахме. Отговориха ни... даже не разбрах какво ни отговориха. Водещият на цялата шоу-програма се опита да каже нещо, ние се опитахме да покажем в устава какво е написано.", каза Бербатов на излизане от конгреса във вторник вечер.

"Уважавам мнението на всеки, искаха конгрес. Съдът го назначи. Всичко в тази държава беше съобразено с желанието на група млади хора, няма значение дали са можещи или неможещи. Всичко, което поискаха вчера - преброители, присъствие от УЕФА, ФИФА, ние все пак сме организация, която подлежи на контрол.", започна Лечков, като коментира и недопускането на журналистите до конгреса.

Снимка: Lap.bg

Припомняме, че представителите на медиите трябваше да наблюдават от монитори в пресцентъра, но без звук.

"Масово се прави в Европа. Това ли е най-големият проблем? Прозрачността е.. ето, аз съм тук!"

По отношение на конгреса той беше категоричен, че всичко е наред и уставът трябва да се чете правилно.

Ето какво гласи уставът за случаи като този:

"Чл. 44. (1) Решенията на конгреса се вземат с мнозинство от присъстващите делегати.

(2) Решенията за изменение и допълнение на устава, за преместване на седалището, за преобразуване или прекратяване на БФС се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите делегати.

(3) Президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати. В случай, че никой от кандидатите за президент не получи необходимия брой гласове, се провежда второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове на първото гласуване."

"Решенията, а не гласуването. Виждате ли къде е уловката? В залата! Може да са били 500 клуба, но отиват до урните 480. Другите са в залата, но не искат да гласуват. Това гласуване трае близо 3 часа, не е решение."

Снимка: Lap.bg

 

Членът на Изпълкома бе попитан и за отличната оценка, която Михайлов си постави преди няколко дни в предаването "120 минути" по bTV.

"Все едно е акционерно дружество и Борислав Михайлов е начело, но Изпълкомът взима решения. Да, има нередности, но най-голямата е, че националният отбор не се класира на голям форум. През всичките тези години има финансова стабилност. Всичко е наред."

Снимка: Lap.bg

"Решенията се взимат от Изпълкома. Трябва заедно да се обединим, не само футболните хора, а всички спортни хора, да има промяна във финансирането на спорта. От страна на държавата трябва да се наблегне на обучението на треньорите."

Бронзовият медалист от световното първенство в САЩ не вижда нищо нередно в събиранията на маса преди конгреса: "Тези хора са част от нас, за нас гласуват. Нямам право да агитирам ли? Не виждам къде е проблемът."

Преди месец Изпълкомът на БФС гласува редовен конгрес през март 2022 г. Все още не е ясно дали той ще се проведе: "Трябва да има конгрес, но да не е изборен, а да се гласува бюджет", каза още Лечков. 

Вижте повече във видеото.