на живо

Йосиф Миладинов се извини за кавгата във Фейсбук

"Сега е моментът да покажем, че сме отбор. И аз искам истината да излезе наяве"

Lap.bg

Един от най-добрите ни плувци - Йосиф Миладинов, се извини на всички фенове на спорта за коментарите си в социалните мрежи. По-рано днес той и съотборниците му в националния отбор Антъни Иванов и Калоян Левтеров, и тримата с квоти за олимпийските игри в Токио, си размениха заплахи и закани във Фейсбук.

Причина за кавгата стана допинг скандалът в плуването, разразил се след като трима от националите - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, дадоха положителни проби за веществото станозолол, използвано още от 60-те години на ХХ век.

Снимка: Lap.bg

"Искам да се извиня на всички за днес, че имаше такива недомислени коментари, както и моят... Сега е моментът, когато трябва да покажем, че сме отбор, защото има хора, които искат да ни скарат и да ни развалят отношенията. И аз, както всеки един от вас, искам да излезе истината наяве и да се разбере защо момчетата са положителни, но не искам да обвинявам и да съдя когото и да е, без да има доказателства. Момчета, бъдете силни!", написа Миладинов.

Снимка: Facebook

Преди дни, пред bTV, Антъни Иванов взе отношение по скандала, като категорично заяви, че промяна в треньорския щаб трябва да има, а той самият не би участвал в лагерите на тима. Вчера (4 март) след заседание на Управителния съвет на федерацията обаче, стана ясно, че промени в треньорския щаб, както и в ръководството, няма да има.

"Няма да има нито истина, нито промяна. Всички са пили едно и също, който е хванат, хванат. Най-жалкото е, че очаквах повече от някой хора, които си мълчат и се крият защото ги е страх. Няма как да бъдеш голям спортист, ако не си голям човек. Да се крият на Дианабад и това е. От тук нататък, ако ще и световни рекорди да направи някой подготвял се по тези лагери няма да повярвам, че е чист. Смешно е. Живи и здрави това е последният ми коментар по темата.", коментира днес Иванов, който от няколко години учи и тренира в САЩ.

Снимка: Facebook

В думите му явно се бе разпознал Йосиф Миладинов, който има квота за Токио на 100 м бътерфлай. В началото на скандала той заяви, че подкрепя тримата уличени в употреба на забраненото вещество, но след това не е заемал категорична позиция в медиите.

"Кой се крие, смешник?! Вече прекаляваш с тези твои изказвания. Ако имаш нещо към нас или към мен ще чакам като си дойдеш да ми го кажеш в очите!“, написа пловдивчанинът.

Снимка: Facebook

На това Иванов отговори: "Смешникът е човека, който остави приятелите си да търпят 4 годишно наказание за да не изтърве той Олимпиадата. Жив и здрав и само успехи!"

Последва и коментар на другия плувец с квота – Калоян Левтеров (200 м гръб).

Снимка: Facebook

„От какво се крием? Не мога да разбера??? Повече не мога да слушам твоите изказвания. Никакъв морал!“, добави той.

"Не може да говори такива работи като кой се е криел или нещо подобно, при положение, че той е на другия край на света и преценката му за цялата ситуация е съвсем бегла. Може да е изразил мнението си, но на какъв принцип... Да стигаш до там чак да се обръщаш срещу съотборниците си...", добави по-късно Левтеров.

Снимка: Facebook

Последва и трети коментар: "Нямате си и на представа колко зле се чувствам за момчетата. Те много добре го знаят, защото през последните години тези, които участваха в лагерите си станахме едно семейство! Не мога да изразявам мнение като доста от хората, при положение че не знам каква е истината!"

Снимка: Facebook

Докато Иванов тренира в САЩ, Миладинов и Левтеров участват в лагерите на националния отбор у нас.

Преди седмица bTV съобщи, че в тима по плуване има 3 положителни проби за допинг. Разследването ни разкри и други порочни практики в отбора. Плувците разказаха, че са им били давани хапчета от националния селекционер Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров в пластмасови чашки, без да бъдат уведомявани какво съдържат.

Снимка: Facebook

Антъни Иванов, както и двете бивши плувкини от националния тим - Екатерина Аврамова и Нина Рангелова, също потвърдиха за тази традиция, като заявиха, че не я приемат и в други страни това не е прието.

Баблаков, Николов и Панайотов бяха изслушани от президента на федерацията и треньора, а на запис от срещата, с който bTV разполага, се чува как Георги Аврамчев заявява, че ако е знаел за веществото, е щял да "скрие" плувците от проверка. След първоначално отричане, той призна, че гласът е негов, но само се е опитвал да вдъхне увереност на момчетата.

Снимка: Lap.bg

Бивши и настоящи плувци признаха още, че треньорът Минковски си е позволявал да пуши около басейна и да употребява алкохол. Появи се и чат, в който наставникът иска 30% от възнагражденията на атлетите след състезание.

Въпреки това от Федерацията заявиха, че няма да смъкнат доверието си от него. "Няма да позволим на никой да отнеме труда на момчетата и да провали участието на олимпийски игри", каза Аврамчев след заседанието.

В понеделник (8 март) предстои ново тестване на всички плувци в националния тим. То ще бъде извършено от Антидопинговия център у нас и е поръчано от Федерацията. Все още не е ясно по какъв начин ще бъдат проверявани атлетите. Според запознати, наличието на станозолол може да се установи само чрез взимане на кръв.

Снимка: Lap.bg