на живо

Юлия Берберян: Цвети, благодаря от името на всички майки! (ВИДЕО)

"Действията на Джокович могат да бъдат оправдани в Сърбия и България", заяви треньорката

Юлия Берберян: Цвети, благодаря от името на всички майки! (ВИДЕО)

"Благодаря ти, Цвети!" - така тенис треньорката и майка на три от най-изявените български тенисистки Мануела, Катерина и Магдалена Малееви - Юлия Берберян, се обърна към четвъртфиналистката от Откритото първенство на САЩ.

Пиронкова си осигури място сред осемте най-добри в Ню Йорк, при това в първото ѝ участие в турнир след близо 3-годишна пауза заради раждането на своя син Александър. Пловдивчанката достигна тази фаза на турнира, загубвайки само 1 сет.

"Исках да намеря една дума, но те са много и не успях да избера само една - феноменално, възхитително, невероятно. Това е моята оценка. Както тя сама каза: "Изненадах себе си!". Винаги съм имала голямо уважение към Пиронкова, отнасяла съм се с възхищение. Преди много години съм ѝ била капитан на Фед Къп. Наистина е феноменална нейната воля. Това е, което решава мачове на това ниво, където всички имат форхенди, бекхенди, сервиси, но един побеждава. Волята ѝ за победа е феноменална", каза Берберян в студиото на "Тази сутрин" и добави:

"Преди 1-2 години едва ли е имала време с малко бебе на ръце да мисли за такива неща, но в даден момент е започнала да тренира. Безспорно е тренирала много. И ѝ се е заиграло отново. Много спортисти често отсъстват от своите спортове за 1-2 години заради травми, операции. Но да се върнеш след майчинство... Тези жени, майки, са пример за това как ние, жените, можем да правим кариера и след майчинството. Това е едно препятствие, пред което мъжете не могат да застанат никога. Природата е отредила на нас тази привилегия. За това се радвам, че Цвети дава нагледен пример за тази равнопоставеност, която искаме да постигнем между мъжете и жените. Много често българските коментатори използват "Това може да се случи само в женския тенис" с едно пренебрежение. За това мога да кажа: Цвети, благодаря ти от името на всички майки по целия свят! Всеки избира сам за себе си. Безспорно Цвети се е колебала дълго време за това решение. Други се връщат по-скоро. Азаренка, Уилямс... Те родиха и преди някой да разбере, печелеха турнири. Така че възхищение за тези много силни жени, майки"

Снимка: usopen.org

Тя коментира и представянето на Григор Димитров, който също се завърна на корта, но след като се зарази и излекува от COVID-19. Той отпадна на по-ранен етап в надпреварата в Ню Йорк, а за болестта си разказа, че е имало дни, в които се е чувствал изключително зле.

"И на него не му е лесно. Но, който иска да е на игрището, да се бори и да лази по корем... Защото в пълния смисъл на думата понякога краката ти се подкосяват и трябва да продължиш. Надявам се, че Григор също ще намери себе си. Физически е отслабнал, което го видяхме всички, преживяването сигурно е много стресиращо. Пожелавам му успех и на него.", каза Берберян.

Снимка: usopen.org

Тя коментира и решението на организаторите на турнирна да отстранят от надпреварата световния номер 1 Новак Джокович. Той удари с топка съдията на линията след разиграване. Въпреки покаянието му, сърбинът вече не е част от надпреварата.

"Могат да бъдат оправдани подобни действия в Сърбия, в България, но в държава, в която водещо е върховенството на правото, не можеш да избягаш от закона. Законът на тениса изрично споменава, че можеш да удариш някой без да искаш по време на разиграване, но когато точката е приключила, не можеш безпаметно да перкаш топки наляво-надясно", заяви Берберян и добави:

"Много добре го разбирам, той е номер 1. И точно защото е номер 1, публични личности са спортистите, политиците, които безнаказано ни наричат всеки ден "изроди", "изверги", "хрантутници", "мисирки", безнаказано... Там такова нещо не може да се случи. Вярвам в искреното извинение на Джокович. Той го направи веднага. Моментално разбра, че е сгрешил. Каза "Сгреших, извинете ме! Не трябваше да правя така!". Това е в негова полза, но Американската федерация показа, че никой не е по-голям от тениса".