на живо

"Ювентус" – пета спирка за Роналдо (ВИДЕО)

От голямата мечта до безкрайността...

"Реал" Мадрид продаде Кристиано Роналдо на "Ювентус". Новината бе съобщена от испанския гранд, като предполагаемата трансферна сума е 105 млн. евро. Договорът на португалеца ще бъде за четири години, а заплатата му - чисти 30 млн. евро на сезона. 

"Ювентус" ще бъде петият отбор в кариерата на 33-годишния нападател. Ето как започва всичко:

Началото

На осем години е, когато отборът, в който играе, губи всички мачове. На дванайсет напуска семейството си и заживява в общежитие в Лисабон. На петнайсет получава диагноза аритмия, която трябва да сложи край на кариерата му. На двайсет и четири... вече е сред най-скъпоплатените играчи за всички времена.

Започва да играе в аматьорския "Андориня". След това се мести в местния гранд "Насионал".

"Спортинг" Лисабон – голямата мечта

През лятото на 1997 г. делегация от представители на "Спортинг" Лисабон, включително тогавашният треньор на клуба Леонел Понтес, пътува от Лисабон до Мадейра, за да убеди 12-годишния Роналдо да премине към юношеската школа. Тогавашният собственик Аурелио Перейра плаща около 22 000 евро, за да го доведе в "Спортинг". Шест години по-късно Роналдо играе за "Спортинг" срещу "Манчестър Юнайтед" в мач по повод откриването на стадион "Жозе Алваладе". "Спортинг" спечели с 3"1, а сър Алекс Фъргюсън, който вече знае всичко за 18-годишния талант, го купува за 12 милиона паунда.

"Манчестър Юнайтед" – най-скъпият изходящ трансфер: 80 млн. паунда

На 12 август 2003 г. преминава в "Манчестър Юнайтед" срещу 12,4 млн паунда. Привлечен е за заместник на продадения в "Реал" Мадрид Дейвид Бекъм, получава и неговия номер 7.  Той прекара шест години на "Олд Трафорд", като записа името си в историята на клуба с постижения, които няма да бъдат достигнати скоро. Постави рекорд за най-много голове в един сезон за "червените дяволи" – 31 попадения. Именно с това си постижение той грабна "Златната обувка" за голмайстор на Европа. Оттогава никой от "Юнайтед" не се е доближавал до отличието.

Роналдо напусна "Манчестър Юнайтед" през 2009 г., като се превърна в най-скъпия изходящ трансфер: 80 млн. паунда.

"Номер 7"

Мнозина фенове свързват номер 7 с Кристиано Роналдо. Той носи този номер в "Манчестър Юнайтед" и в голяма част от кариерата си в "Реал" Мадрид. Но истината е, че той не е заявил желание да бъде с този номер. Напротив, с пристигането си португалският футболист е бил твърде притеснен от напрежението, което носи този номер на "Олд Трафорд". Седмицата в отбора на "червените дяволи" е носена от футболни величия като Джони Бери, Джордж Бест, Браян Робсън, Ерик Кантона и Дейвид Бекъм, който е наследен именно от Роналдо. Известната тениска се превръща в допълнителен източник на мотивация за португалеца.

 "Реал" Мадрид – той спечели всичко

Роналдо пристига в "Реал" Мадрид през 2009 година. Оттогава има 450 гола в 438 мача за "кралете". Откакто португалецът стъпи на "Сантяго Бернабеу", той има повече попадения, отколкото двубои с фланелката на "белия балет".

В Шампионската лига статистиката му от голове към мачове не е много по-различна – 105 в 101. С "Реал" Роналдо спечели всичко. Кристиано е петкратен носител на "Златната топка", петкратен шампион в Шампионската лига и европейски шампион с Португалия от 2016 г. Любопитното е, че самият Роналдо неведнъж е заявявал, че иска да завърши кариерата си в "Реал".

"Ювентус" – следва продължение