на живо

Как белградският мюфтия кара проби във футболния "Цървена звезда"?

Мустафа Юсуфспахич разказа, че е играл в една контрола и заедно с Драган Стойкович - Пикси

Вяра и футбол. Съчетават ли се? Могат ли да вървят ръка за ръка?

В живота на настоящия мюфтия на Белград - Мустафа Юсуфспахич, има и от двете. Той разказа пред изданието "Курир", че, ако не е бил духовно лице, е щял да стане футболист.

Юсуфспахич наследява на поста на духовен водач на мюсюлманите в Белград своя брат Мохамед (2008-2016), който сега е посланик на Сърбия в Саудитска Арабия. Преди това такъв е и неговият баща Хамдия (1967-2008). Ясно е, че Мустафа расте в семейство, отдадено на вярата си. Но се увлича и от футбола още от ранна детска възраст.

"Тренирах като дете в "Партизан". В Белград нямаше средно ислямско теоложко училище и се наложи да замина за Сараево. Продължих да тренирам за ФК "Сараев", добре се справях, напредвах. Даже достигнахме до финала за юноши и играхме срещу "Цървена звезда." Тогавашният селекционер на националния отбор на Югославия в тази възраст - Цветкович, каза на баща ми, че трябва да премина в мъжкия отбор на "Звезда", защото съм роден в Белград. Каза му, че със сигурност ще ме вземат, че екипът ме чака само да го облека", спомня си той.

И Хамдия се съгласява да прати сина си на мястото, където се срещат реките Сава и Дунав. 

Мохамед започва проби в звезден отбор. Той дели една съблекалня с Драган Стойкович - Пикси, който след това ще играе за "Марсилия" и "Верона", а преди няколко седмици успя като селекционер да класира сръбския национален отбор за световното първенство в Катар. Там е и Драгиша Бинич, който след това ще играе за "Брест", "Леванте" и кипърския АПОЕЛ.

"Тренирах една ваканция с тях. Мислех, че ще играя с моите връстници, но те бяха с няколко години по-големи от мен. Мислех, че съм сбъркал съблекалнята. Взеха ме за един мач срещу "Пролетер". Така и не успях официално да играя за "Звезда". Все още имах картотека в "Сараево". За да видят какви възможности имам, пуснаха ме в игра в фланелка, на която пишеше Янкович. Излизам, а един собственик на сладкарница в града, който познаваше баща ми, започна да вика: "Мустафа, Мустафа...". За това ме изкараха от игра, но след това ме похвалиха, че съм се справил добре", казва още той.

Мюфтия Юсуфспахич е известен със своето чувство за хумор. Наскоро той покани политиците в Сърбия да си направят отбор и да играят срещу сборен тим от мюсюлмани и християни. Предложи им и име - "Неверници". 

Той не крие, че е фен на футбола и на "Партизан". 

"Учителят ми в основното ме видя как играя футбол и ме заведе в "Партизан". Така започна моята история с футбола. Брат ми също е от "Партизан". Баща ми е от "Сараево". То си е от Босна. Майка ми е от Египет и стиска палци за "Замалек", разкрива мюфтията.