на живо

Как едно празнуване с "чаша чай" вбеси Англия (ВИДЕО)

Радостта на Алекс Морган предизвика вълна от коментари в социалните мрежи

Getty Images

Звездата на женския национален отбор на САЩ по футбол Алекс Морган отпразнува по прекрасен начин 30-ия си рожден ден. Нападателката вкара победния гол срещу Англия на полуфиналите на световното първенство, но радостта й след попадението провокира вълна от коментари в социалните мрежи.

Морган демонстрира как "отпива" чаша чай, като дори вдигна малкия си пръст. Запалянковците разчетоха това действие като закачка с англичаните.

Феновете на американския тим сметнаха радостта на Морган за гениална, но в другия лагер приеха демонстрацията като "обявяване на война".

Заглавната страница на "Ню Йорк Пост" направи препратка към историческото събитие от 1773 г., известно като Бостънското чаено парти, при което в знак на протест е унищожен голям товар с пресован британски чай.

Американският политик Хилари Клинтън написа в социалните мрежи: "Поздравления за отбора на САЩ, че заслужи този чай".

Американските футболистки не се притесняват да показват политически пристрастия. Преди няколко дни Меган Рапиноу се мотивира от критиките от страна на президента Доналд Тръмп и вкара двата гола, които класираха САЩ на полуфиналите. Преди въпросния мач от четвъртфиналите срещу Франция Тръмп упрекна нападателката в "неуважение към родината", след като Рапиноу каза, че при триумф на световното тя няма да посети Белия дом. 

Жестът на Морган може да се тълкува и като начин на празнуване на Деня на независимостта. На 4 юли 1776 г. САЩ, която е сред 13-те колонии, които са във война с Великобритания, престава да бъде част от Британската империя и обявява независимост.

Не за първи път американките дразнят съперничките си на това световно първенство. Действащите щампионки бяха силно разкритикувани, че са прекалили при гръмката си победа с 13:0 срещу Тайланд в началото на турнира.