на живо

Как Ева Перон дари Суперкупата на Испания?

Турнирът носи името на първата дама на Аржентина от 1947 до 1953 г.

Getty Images

Суперкупата на Испания е турнир с дълга традиция. От 1982 г. той се провежда в познатия ни доскоро формат - два мача между шампиона и носителя на Купата на страната, след които се определя супершампиона. 

Само че нещата се променят. И от днес (8 януари) до края на седмицата ще може пряко по bTV Action да гледате четирите от най-обичаните испански тимове - "Барселона", "Реал" Мадрид, "Атлетико" Мадрид и "Валенсия", в битка за мечтания трофей.

Но преди повече от 70 години такъв турнир в Испания нямаше да бъде възможен без... първата дама на Аржентина. Единствената, шармантна, неповторима Ева Перон! 

Снимка: Getty Images

През 1947 г. се ражда турнира "Купа на Ева Дуарте" (както е моминското име на известната красавица). Той продължава традицията на Купата на шампионите (1940, 1941 г.) и Златната купа на Аржентина (наименуван така заради добрите отношения между двете страни). 

Предложението идва от аржентинския посланик в Испания д-р Педро Радио и е прието доста радушно от местните. Ева, чиято история познаваме и от мюзикъла и филма с Мадона "Евита", е на почит в страната, тъй като в тежкия период след Втората световна война, родината ѝ е един от най-големите доставчици на месо и зърнени храни в Европа.

Снимка: Getty Images

През 1947 г. Перон прави знаковата си визита на Стария континент. Тя посещава Франция, Италия, Ватикана и Швейцария. В Испания пристига с... купа. И я дарява на футболната федерация. 

Днес този трофей се пази в музея на "Барселона" - отбора, печелил най-много купи от турнира (3 - две от тях по право, след като осъществява дубъл). "Валенсия", "Атлетико" Мадрид, "Реал" Мадрид и "Атлетик" Билбао имат по една победа в решителните мачове.

Снимка: Getty Images

Купата на Ева Дуарте се раздава до 1953 г. - година след смъртта на първата дама на Аржентина, спряла дъха на целия свят.

Традицията шампионът и носителят на Купата на Испания да играят един срещу друг е подновена през 1982 г. и така до днес, когато тръпнем в очакване за нови футболни емоции.

Гледайте трите мача, които ще определят Супершампиона на Испания пряко по bTV Action и на VOYO.BG:

"Валенсия" - "Реал" Мадрид, 8 януари, 21:00 ч.
"Барселона" - "Атлетико" Мадрид, 9 януари, 21:00 ч.
Финал, 12 януари, 19:30 ч.