на живо

Как "Газпром" се промъкна в Лига Европа?

Логото на руската компания ще присъства на мач от европейските клубни турнири

Facebook

Преди дни Европейската футболна централа УЕФА прекрати договорните си отношения с руската компания "Газпром". Това беше една от най-тежките санкции и за двете страни. 

УЕФА се лиши от дългогодишен партньор (от 2012 г. насам) в името на осъждането на военните действия на Русия на територията на Украйна. Както и от 50 млн. евро на година. Компанията пък пое пореден удар от световните санкции. 

Оказва се обаче, че "Газпром" все пак ще присъства на мач от европейските клубни турнири още тази вечер (10 март). И то благодарение на сръбския "Цървена звезда"! Тимът ще излезе срещу "Рейнджърс" в първа среща от осминафиналите в Лига Европа с логото на руската компания върху тениските си. 

Снимка: Facebook

"Газпром" е основен спонсор на гранда от Белград от 2010 г. насам, като всеки сезон влага в тима около 4 млн. евро. 

"Не сме получавали изискване да махнем "Газпром" от екипите си и се надявам да не получим. Би било лудост. Компанията ни помогна когато бяхме на ръба на фалита. Тогава може би дори не заслужавахме подкрепа от такъв икономически гигант. Но без неговата подкрепа, сега изобщо нямаше да сме тук. Всички, които обичат "Звезда", никога няма да забравят това, което "Газпром" направи за нас. Отношенията ни не са само договорни, а и приятелски", заяви пред сръбски медии президентът на клуба Звездан Терзич. 

Снимка: Facebook

Сръбският гранд не последва примера на германския "Шалке 04", който едностранно разтрогна договора си за сътрудничество с "Газпром".

Западната ни съседка всъщност е една от малкото страни, които все още не са въвели икономически санкции срещу Русия заради започването на войната на 24 февруари. Страната обаче се включи в резолюцията на ООН, която осъжда инвазията в Украйна. 

Преди дни в центъра на Белград се състоя митинг в подкрепа на Русия.