на живо

Как Ивет изпревари Мерлин

На 35 българката продължава да опровергава природните закони

Атрактивна и вечно усмихната. Вдъхновяваща и с усет за социална мисия. Несломима дори и в най-трудните моменти.

Ивет Лалова е всичко това, но и много повече. Зад въздушните целувки, емблематичната татуировка и флирта с телевизионните камери се крие шампион от изключително рядка порода. Спортен феномен с гарантирано място в историята.

Фактът, че българката ще участва на олимпийски игри за пети път в кариерата си, е известен още от средата на май. Тогава Ивет покри норматива на 200 метра. В неделя тя си гарантира участие и на 100 метра. Направи го с най-добрия си резултат на тази дистанция от 2013 година насам. С други думи - на 35 бяга по-бързо, отколкото на 29.

Ако всичко се развива по план до следващото лято, Лалова ще влезе в елитен и отбран клуб - този на атлетите, участвали на пет олимпийски игри. И ще се превърне в едва четвъртата спринтьорка в краткия списък.

Начело там е изумителната Мерлин Оти. Дебют в Москва 1980 за Ямайка и сбогуване в Атина 2004 за Словения. Общо девет медала. Трудно за възприемане, нали? С по пет участия следват Полийн Дейвис-Томпсън от Бахамите и Ирена Шевинска от Полша.

Нито една от трите легендарни атлетки обаче не може да се похвали със задаващото се постижение на Ивет. Тя има отлични шансове да се превърне в първата жена, стартирала на 100 и 200 метра на пет поредни олимпиади.

Оти също бяга пет пъти и в двете класически дисциплини в спринта, но с прекъсване в Сидни 2000 (100 метра плюс щафета на 4 по 100 метра).

Да се родиш с талант е благословия. Да го развиеш и експлоатираш с труд и постоянство - това го умеят само най-големите. Ивет обаче продължава да опровергава природните закони. Носи се по пистата със същата лекота и грациозност, както преди 16 години в Атина, когато изгря на голямата сцена. И по нищо не личи, че финалът е близо.

Тагове: