на живо

Как Кройф "обясни" футбола на новия треньор на "Барселона"?

Кике Сетиен има фланелка с автограф от Бускетс и боготвори Меси

Getty Images

"Барселона" има нов треньор - колкото очаквана, толкова и шокираща новина, предвид, че каталунците решиха да се доверят на човек, който няма нито един спечелен трофей в кариерата си. 

Но защо Кике Сетиен? И какво общо има той с каталунците?

Оказва се, че треньорският му стил е повлиян от друг човек, не просто свързан с "Барса", а стоящ в основата на стила на тима, който познаваме днес. Легендата Йохан Кройф!

Сетиен не само е негов почитател, а се прекланя пред гения му като футболист и треньор, извел каталунците до трофей в Шампионската лига през сезон 1991/1992 и до 4 шампионски титли на Испания.

"Знаех, че футбол може да се играе и по-добре. Но не бях го виждал, докато Йохан не ни го показа", пише през 2016 г. Сетиен. С тази публикация в "Туитър" го представиха и "Барселона".

Испанското издание "Марка" припомня част от думите на новия наставник на каталунците. 

"Футболът е моят живот и винаги ще бъде - играта, топката, тревата... Това е моята страст. Спортът има огромно значение в живота ми - откакто бях малък и ритах в градината, през времето, когато бях професионален играч до сегашната ми треньорска позиция в "Реал" Бетис. И ще е така, докато умра. Винаги съм чувствал чрез топката - и когато играех с нея, и сега. Треньорите понякога те напътстват и те карат да правиш неща, които не разбираш или не си съгласен. На терена винаги съм се опитвал да играя освободено, да показвам моята игра. Когато видях "Барселона" на Йохан Кройф тогава разбрах как работят нещата. Научих доста от тях", казва той преди няколко месеца.

Като футболист Сетиен не блести с особени успехи. Той е печелил само една Суперкупа на Испания с "Атлетико" Мадрид през 1985 г., когато на финала неговия тим побеждава... "Барселона".

Снимка: Getty Images

Иначе самият Сетиен е вкарвал 2 пъти във вратата на каталунците. Като футболист на "Логронес" през сезон 1990/1991 и като играч на "Бетис" през сезон 1994/1995.

Като треньор той се е изправял срещу отбора, който преди часове му гласува доверие, 7 пъти, а резултатът е 6 загуби и 1 победа. Успехът е отскоро - от сезон 2018/2019 като наставник на "Реал" Бетис. Тогава воденият от него тим печели драматично с 4:3 на "Кам Ноу".

В "Реал" Бетис Сетиен върши чудеса! Разчитайки на вдъхновение от Кройф, той успява да класира отбора за груповата фаза на Лига Европа през 2018/2019 и дори тимът му да играе в елиминациите след това.

Въпреки очевидно доброто представяне, в Бетис имат основание да се сърдят на треньора си заради едни определени думи:

"Бих жертвал малкия си пръст, за да играя в "Барселона" на Кройф. И естествено, че искам аз да съм треньор на каталунците някой ден"

Снимка: Getty Images

На "Камп Ноу" Сетиен ще може да сбъдне една от мечтите си - да е треньор на Лионел Меси. Той смята, че аржентинецът е гениален!

"Той е бижу, лукс е да го имаш в отбора. Той е най-добрият футболист в историята на този спорт!", не пести похвали Сетиен преди месеци.

Също така новият треньор на каталунците не крие своето възхищение към Серхио Бускетс. През 2018 г. футболистът на "Барса" му подарява тениска с надпис - "За Кике с любов. Възхищавам се на начина, по който гледаш на футбола. Всичко най-хубаво".

Сетиен вече има възможност да осъществи мечтата си, да върви по тревата, по която неговият идол Кройф е крачил. На пръв поглед решението на "Барса" да назначи треньор без опит в големите мачове и на скамейките на европейските грандове е странно. Но новият наставник носи нещо, което отдавна липсваше на "Камп Ноу" - онзи дух и поглед към играта, който връща спомените за "дрийм тийма" от началото на 90-те години. И възраждат любовта към "Барселона".