на живо

Как "Левски" на Николай Митов загуби титлата през 2013 г.

Може ли наставникът да забрави горчивия спомен?

Lap.bg

Николай Митов записа 14 мача начело на "Левски" през 2013 г. Той бе на крачка от трофеите от Купата на България и първенството, но в крайна сметка си тръгна с празни ръце.

Снимка: Lap.bg

Загуба след 3:3 и изпълнение на дузпи във финала срещу "Берое" коства трофея от Купата на България. Въпреки поражението "сините" се съвзеха с основна цел титла от първенството.

Снимка: Lap.bg

Последваха победи над "Лудогорец" и "Етър". През април "сините" пък се наложиха и над вечния враг ЦСКА с гол в последната минута на Жоао Силва. Всичко изглеждаше перфектно.

Тогава дойде инфарктният мач срещу "Славия" на 25 май. Около 15 хил. зрители на ст. "Георги Аспарухов" бяха затаили дъх, готови за шампионски празненства след последния кръг. Победа над осмия в класирането и "Левски" ставаше шампион за първи път от 2009 г. насам.

Гол на Базил де Карвальо в 33-ата минута изведе възпитаниците на Митов напред в резултата. Отлични изяви записа капитанът на "Славия" и бивш вратар на "Левски" Георги Петков. Минималната преднина все пак изглеждаше напълно достатъчна. Четвърт час преди края на мача обаче след центриране в наказателното поле централният защитник Димитър Везалов смълча трибуните с автогол.

Снимка: Lap.bg

Така "Левски" загуби титлата. "Лудогорец" се наложи с 3:0 над "Монтана" и се коронова като шампион със 72 точки, с една повече от "сините". ЦСКА завърши на трета позиция с 63 пункта.

Снимка: Lap.bg

Последва втори шанс за Николай Митов в квалификационните двубои за Лига Европа срещу казахстанския "Иртиш". След 0:0 и 0:2 обаче "Левски" отпадна, а наставникът беше моментално освободен от поста си.