на живо

Как Марадона качи Неймар в автобуса на Аржентина?

"Никога няма да забравя неговия жест", заяви асът на "Пари Сен Жермен"

Reuters

Диего Марадона е докоснал сърцата на милиони. На мнозина с изпълненията си на терена, с магията, която носеше като футболист и треньор, а на някои щастливци - с лични жестове.

Сред тях е и Неймар - звездата на "Пари Сен Жермен" и най-скъп футболист в историята (той премина при парижани от "Барселона" през 2018 г. за сумата от 222 млн. евро).

Снимка: Reuters

Световният шампион с Аржентина от 1986 г. се е срещал няколко пъти с бразилеца. Най-запомнящ за Неймар е онзи, когато е бил на 12 години (около 2004 г.). Тогава Дон Диего му осигурил транспорт до стадиона.

"Точно бях започнал кариерата си в школата на "Сантош" и ни заведоха да гледаме мач между легендите на Бразилия и Аржентина. Местата в автобуса на Бразилия бяха свършили и мен ме разпределиха в този на Аржентина. Двете големи звезди на тима - Алехандро Манкусо и Марадона, седяха най-отпред. Настаниха ме до тях, а те се отнесоха много добре с мен. Заведоха ме даже в съблекалнята на Аржентина и после ме изведоха на терена. Имам снимка с Марадона от тогава. Бях малък, а той сам ме извика да се снимаме. Няма да забравя този жест", разказва днес Неймар.

Въпреки дългогодишното съперничество между бразилски и аржентински футболисти, Неймар е категоричен, че винаги е уважавал Дон Диего.

Голяма световна звезда почина на 25 ноември след сърдечен удар и няколко дни след претърпяна операция за отстраняване на хематом в мозъка.

Снимка: Getty Images

Той беше погребан в тесен семеен кръг, след като на привържениците му бяха предоставени няколко часа, в които да му отдадат почит.

Новината за смъртта на Марадона потопи в скръб целия футболен свят. Неймар беше един от първите, които изразиха своите съболезнования към семейството му в социалните мрежи. Той, както и съотборниците му от "Пари Сен Жермен", отдадоха почит на Дон Диего с минута мълчание преди мачовете си от Лига 1 и Шампионската лига.

Снимка: Reuters