на живо

Как промените в Закона за хазарта ядосаха феновете на "Левски"? (ОБЗОР)

Министърът на спорта се обяви "За" промените, докато собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчев продължава да е "Против"

Как промените в Закона за хазарта ядосаха феновете на "Левски"? (ОБЗОР)

Предложените промени в Закона за хазарта предизвикаха бурна реакция от страна на феновете на футболния "Левски". Причината е, че те биха засегнали бизнеса на считания за финансов благодетел на "сините" Васил Божков.

За промени в Закона за хазарта се заговори през май 2018 г. Тогава те бяха инициирани от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Промените предвиждаха забрана на пряката и непряката реклама на хазартни игри като например изписването им върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарт. 

До гласуване в пленарна зала така и не се стигна, но още тогава голяма част от футболните клубове у нас, в това число "Левски"ЦСКА и "Лудогорец", заявиха, че такива промени биха се отразили негативно на българския спорт. Подобни позиции бяха публикувани от Българския футболен съюз и от Българска федерация по волейбол.

За промените отново се заговори в края на изминалата седмица. Според Валери Симеонов, идеята му е подкрепена от премиера Бойко Борисов и от министрите на финансите и на спорта – Владислав Горанов и Красен Кралев. Предвижда се лотарийните игри да се организират единствено и само от държавата, а лицензи на частните компании да бъдат прекратени 3 месеца след приемането на текстовете.

Това доведе до спешна среща между ръководството на "Левски" и фенове на клуба. В неделя (19 януари) те се събраха на стадион "Георги Аспарухов", като на събитието присъства и финансовият благодетел на "сините" и собственик на една от частните лотарийни компании - Васил Божков. Именно неговата фирма е един от основните спонсори на футболния клуб, като по негови думи, цитирани от председателя на НКП Степан Хиндлиян, той влага по 2 млн. лева на месец в "Левски". 

След срещата и двете страни отказаха коментар. В социалните мрежи обаче се появи видео, на което се вижда как Божков казва:

"Ако няма лотария, няма да имам пари да давам на "Левски". Оттук нататък трябва вие да решите как ще се спасява отборът. Знаете какво направихме. Школа направихме, стадиона щяхме да го довършим тази година. Отборът ни е силен, имаме шансове за купа, шансове за първо място в шампионата, но нещата бяха дотук. Трябва да решите какво, как и защо. Това е ситуацията. Атаката идва от Валери Симеонов. Той внася законопроекта. Ако се гласува това нещо - край!"

От "Нове Холдинг" излязоха с позиция, като обясниха, че в изявлението си пред феновете Божков е визирал "група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция. Същите политици с действията и изказванията си противоречат и на редица европейски закони, разпоредби и норми"

Темата беше коментирана и след традиционното събитие "Нощта на шампионите" на 20 януари. 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че промените в Закона за хазарта биха увеличили приходите на неговия ресор с 50 млн. лева. 

"От едната страна стои интересът на българския спорт, а от другата на "Левски"? Така ли? Значи интересът на футболния клуб е по-важен от интереса на целия спорт?", заяви Кралев.

На друго мнение беше собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев. Той заяви, че и този път е против тези промени в Закона за хазарта. 

"Още преди 2 години, когато трябваше да има забрани в Закона за хазарта аз бях против. На този етап не мога да си сменя мнението, но нека изчакаме да видим. Аз съм радетел всеки един клуб да има добри стопани и богати хора зад себе си. Подобни неща не са добри за футбола", категоричен е Домусчиев.

В същото време феновете на "Левски", чрез председателя на НКП Степан Хиндлиян, който гостува в "Тази сутрин" по bTV, заявиха готовност за протести. Те обаче са категорични, че, ако се стигне до подобни действия, те ще са продиктувани само от интересите на футболни клуб, а не от опит за защитаване на тези на частни компании.

Хиндлиян направи и паралел с другите футболни клубове и попита "Защо не се одържавяват бизнесите на собствениците на ЦСКА и "Лудогорец"?".

На "сините" привърженици им предстои втора среща с бизнесмена Васил Божков. Тя най-вероятно ще се състои на 22 януари. 

Освен това феновете поискаха да се срещнат и с министър-председателя Бойко Борисов, за да обсъдят евентуалните промени в Закона за хазарта и бъдещето на "Левски".