на живо

Как ПСЖ върна "Реймс" в евротурнирите 57 години по-късно?

"Червено-белите" за последно играха в Европа на 13 март 1967 г.

stade-de-reims.com

Победата на съперника е и наша победа! Дали? Питайте френския футболен "Реймс"!

"Пари Сен Жермен" направи домашен требъл, спечелвайки шампионската титла, Купата на Франция и Купата на лигата на Франция, а радостта след това постижение не се ограничава само до средите на феновете на тима от столицата! "Реймс" също триумфира, тъй като ще играе в евротурнирите! За първи път от 57 години насам!

Как се случи това?

"Реймс" беше шести в класирането на Лига 1, когато мачовете във Франция бяха спрени заради пандемията от коронавирус през март. След като стана ясно, че първенството няма как да бъде подновено заради забраните за събиране на големи групи хора, временното подреждане стана крайно. 

Правителството и здравните власти във Франция разрешиха да се изиграят само финалите за двете купи. Първо ПСЖ триумфира срещу "Сент Етиен" за Купата на Франция, а след това - "Олимпик" Лион за Купата на лигата.

Победителите в тези две надпревари получават квоти за евротурнирите, но тъй като парижани вече имат осигурено място в Шампионска лига заради първото си място в класирането на Лига 1. Това означава, че още два отбора от класирането имат шанс да се изявяват на "европейския ринг".

Първо от ПСЖ осигуриха на петия в класирането "Ница" място в груповата фаза на Лига Европа, а след това донесоха радост на "Реймс". Тимът ще играе във втория квалификационен кръг на втория по сила европейски клубен турнир. 

Всъщност "червено-белите" са отбор с традиции. Създадени са през 1910 година, а от 1931 г. имат професионален статут. 

През 50-те и 60-те години всички във Франция се съобразяват с "Реймс". Тогава (1949-1962 г) тимът печели всичките си 6 титли и 2 Купи на Франция.

Тогава тимът прави и пробива си в европейските клубни турнири. "Реймс" играе в първия финал на Шампионска лига (тогава Купа на Европейските шампиони). През 1965 г. те губят от "Реал" Мадрид с 3:4. През 1959 г. отново спорят с "белите" за трофея и отново губят (0:2).

За последно пък играят в Европа през 1963 г., когато отпадат на четвъртфинал от Купата на европейските шампиони, след като правят равен 1:1 и записват загуба от "Фейенорд". 

След този бляскав период, в "Реймс" настъпва криза. Отборът дори изпада от елита. За последно се върна в Лига 1 след сезон 2017/2018, а през миналата кампания завърши на осмо място.

Тагове:

Реймс ПСЖ