на живо

Как отказът от ваксинация ще повлияе на кариерите на спортистите?

Редица атлети не желаят да получат допълнителна защита срещу COVID-19

Как отказът от ваксинация ще повлияе на кариерите на спортистите?

Новината, че организаторите на Australian Open обмислят да задължат тенисистите да се ваксинират, може и да откаже от участие някои звезди.

Може би най-голямата от всички е Новак Джокович. Той беше наричан антиваксър, като впоследствие обясни, че просто не иска да участва в кампании за ваксиниране и държи свободният избор на хората да бъде уважаван.

Освен него, шампионът от US Open Даниил Медведев и Стефанос Циципас декларираха, че няма да се ваксинират, ако това не застраши критично кариерите им.

Противници на ваксинацията срещу коронавирус има и в други спортове. Макар 90% от всички в НБА да имат защита, все още част от суперзвездите я отказват.

Такъв пример е Кайри Ървинг, който може да се окаже и санкциониран. 

Въпреки че Националната баскетболна асоциация няма да изисква задължителна ваксинация за новия сезон, почти всички играчи предпочетоха да се защитят срещу COVID-19. Останалите са изправени пред огромни предизвикателства заради своя избор. Те ще пропуснат голяма част от мачовете, защото някои щати изискват ваксини за спортни събития на закрито.

А отборите са категорични, че няма да плащат на въпросните баскетболисти за двубои, в които не играят заради липса на ваксина. При нивото на заплатите в Лигата финансовите щети могат да достигнат стотици хиляди долара за всяка пропусната среща.

Снимка: Reuters

Американските спортисти, които искат да участват на зимните игри в Пекин догодина, подлежат на задължително ваксиниране по решение на местния олимпийски комитет. Изключения се допускат само по медицински или религиозни причини.

На този етап в Европа процентът на ваксинираните спортисти е далеч по-нисък, отколкото в Съединените щати. В английската Висша лига, например, са имунизирани едва една трета от футболните звезди.

У нас с масова ваксинация се похвалиха участниците в европейските клубни турнири "Лудогорец" и ЦСКА.