на живо

Как се представят английските отбори в България (ВИДЕО)

Ще успее ли "Лудогорец" да вземе точки от още един тим от Острова?

Lap.bg

На 1-ви ноември английският футболен гигант „Арсенал“ ще изиграе първия си мач на българска земя. „Артилеристите“ ще се изправят срещу родния шампион „Лудогорец“ в мач от груповата фаза на Шампионската лига, който ще може да наблюдавате пряко в ефира на bTV Action от 21:45 ч.

Преди срещата ще ви припомним петте най-интересни сблъсъка между българи и англичани, играни на наша земя.

ЦСКА – „Нотингам Форест“ 1:0 (Първи кръг - Купа на европейските шампиони – 1980/81)

През сезон 1979/80 ЦСКА (по онова време – ЦСКА "Септемврийско знаме”) печели юбилейната си 20-а титла в "А" група. Начело на тима е младият Аспарух Никодимов, а в отбора личат имената на Спас Джевизов, Цветан Йончев, Ружди Керимов, Пламен Марков, Георги Илиев, както и изгряващата звезда Георги Димитров–Джеки.

Българският ЦСКА е сред 32-та отбора, които получават право да участват в турнира за Купата на европейските шампиони. Последният, 33-и тим, е актуалният носител на трофея – „Нотингам Форест”.

Съперник на „армейците” в първия кръг е не кой да е, а именно „Форест”, ръководен от легендарния треньор Брайън Клъф. Англичанинът заявява на пресконференцията преди първия мач в София, че ще разгроми българите с 5:0. 

Срещата на стадион „Васил Левски” е на 17-ти септември 1980-а година, а на трибуните присъстват над 60 000 „червени” запалянковци. В състава на двукратния европейски шампион са легендите Питър Шилтън, Вив Андерсън, Анди Грей и Мартин О’Нийл. „Армейците” доминират през целия мач, а великият миг идва в 70-ата минута, когато Цветан Йончев, необезпокояван от английската защита, вкарва топката в мрежата на Шилтън за крайното 1:0.

ЦСКА – „Ливърпул“ 2:0 (1/4 финал - Купа на европейските шампиони – 1981/82)

На 17-ти март 1982 година шампионът на България ЦСКА "Септемврийско знаме” отново има честта да се изправи срещу действащия шампион на Европа, а този път това е „Ливърпул” на Боб Пейсли. Мачът е от четвъртфиналната фаза на турнира, а в първата среща на „Анфийлд” българите губят с 1:0.

В ответния мач в София, игран на стадион „Васил Левски”, ЦСКА побеждава с 2:0. В редовното време резултатът е 1:0, а голът отбелязва Стойчо Младенов в 77-ата минута. Срещата отива в продължения, където отново Младенов е точен за крайното 2:0. Гробелар, Далглиш, Ръш и Сунес не могат да повярват.

Цяла Европа се скъсва да хвали „армейците" за третото детрониране на действащ европейски клубен шампион, след „Аякс” през 1973, „Нотингам” през 1980 и „Ливърпул” през 1982. Едно от заглавията е многозначително: "ЦСКА изхвърли през борда „Ливърпул".

 „Левски“ – „Ливърпул“ 2:4 (1/16 финал – Купа на Уефа – 2003/04)

На 3-ти март 2004 година Левски посреща английския гранд „Ливърпул” в мач-реванш от 1/16-финалите за Купата на Уефа. Пред 40 000 души на стадион „Васил Левски” двубоят не започва по най-добрия начин за „сините”. Те получават два бързи гола в рамките само на четири минути, дело на Стивън Джерард и Майкъл Оуен.

Англичаните не се стреснаха от препълнения стадион,” отбелязва по онова време вестник „Таймс”. „Българите по трибуните бяха в свирепо настроение още час преди началото на мача. Публиката обаче се умълча след двата гола, а „Ливърпул” можеше само да мечтае за подобен старт".

За разлика от първия мач на „Анфийлд”, в който възпитаниците на Георги Василев–Гочето предприемат по-дефанзивна тактика и губят с 2:0, този път футболистите на „Левски” се впускат в мощни атаки. В 27-ата минута Георги Иванов–Гонзо вдига трибуните на крака, а 5 минути преди края на първата част Саша Симонович вкарва за 2:2. Радостта на „сините” фенове обаче не трае дълго, след като в 43-ата минута Дитмар Хаман отбелязва нов гол за тима от Англия.

През втората част пада само още едно попадение - отново във вратата, пазена от Димитър Иванков.

„Левски“ София – „Челси“ 1:3 (Групова фаза – Шампионска лига – 2006/07)

Воден от Станимир Стоилов, „Левски” става първият български тим, който се класира за груповата фаза на най-комерсиалния футболен турнир. Отборът от „Герена” попада в група „А”, където компания му правят „Челси”, „Вердер” Бремен и „Барселона”. Английският тим е действащият шампион на Висшата лига , а мениджър на отбора е Жозе Моуриньо.

Специалния пристига в София с цялата си звездна селекция, начело с Михаел Балак, Андрий Шевченко, Франк Лампард, Джон Тери и Дидие Дрогба. Съставът на „сините” от Лондон от онзи сезон струва над 100 млн. евро, докато този на „Левски” е с над 10 пъти по-евтин.

Двубоят на 27-и септември започва много лошо за българския шампион, след като само до 68-ата минута Дидие Дрогба отбелязва хеттрик. Въпреки трите гола, препълненият „Васил Левски” продължава да подкрепя своите любимци.

В 89-ата минута влезлият като резерва Мариян Огнянов е изведен сам срещу Петър Чех и вкарва за крайното 1:3. С попадението си, роденият в Лом нападател влиза в историята на българския футбол, превръщайки се в първия роден играч, отбелязал гол в груповата фаза на Шампионската лига.

„Лудогорец“ Разград – „Ливърпул“ 2:2 (Групова фаза – Шампионска лига – 2014/15)

След като прави истински фурор в родното първенство, печелейки общо 9 трофея в дебютните си 5 сезона в Първа лига ("А" група), през 2014/15 тимът на „Лудогорец“ се пребори и за място в Шампионската лига. Играчите, водени от Георги Дерменджиев, попадат в група с швейцарския „Базел“, както и с колосите „Реал“ Мадрид и „Ливърпул“. След 8-годишна пауза България има честта за втори път да посрещне турнира на богатите.

Снимка: Lap.bg

Първите 4 срещи носят на „Лудогорец“ само 3 точки, след като „орлите” побеждават „Базел“ на стадион „Васил Левски“. На 26-ти ноември в София пристига английският гранд „Ливърпул“. „Червените“ не се намират в най-добрата си форма. Няколко дни преди срещата Джерард и компания губят от „Кристъл Палас“ с 1:3, а само преди сезон са се разделили и с най-добрия си реализатор - Луис Суарес.

Продадени са около 40 000 билета, а в деня на мача хора от цялата страна поемат своя път към столицата, за да подкрепят „орлите“. Двубоят започва изключително добре за българския тим и още в 3-ата минута, след грешка на вратаря на гостите Симон Миньоле, Дани Абало открива резултата и вдига трибуните на крака.

Радостта за феновете на „Лудогорец“ обаче не трае дълго. Рики Ламбърт в 8-ата и Джордън Хендерсън в 37-ата минута обръщат нещата в полза на тима от „Анфийлд“.

Снимка: Lap.bg

През втората част „зелените” излизат пределно мотивирани. На няколко пъти вратарят Миньоле трябва да спасява удари на Марселиньо и Мисиджан. Към края на мача трибуните започват да се изпразват, като дори и най-върлите фенове на „орлите“ са загубили вяра. В 88-ата минута обаче бразилецът Вандерсон изпълнява корнер, след който Георги Терзиев вкарва топката в мрежата на „червените“ за крайното 2:2.

След спечелената точка „Лудогорец“ пренаписва историята, след като става първият български тим взел нещо от английски клуб в надпреварата.

А дали "орлите" ще успеят да се преборят за престижен резултат срещу "Арсенал" тази вечер, ще разберем в 21:45 ч. Мачът ще бъде предаван пряко по bTV Action, а коментарното студио започва точно в 21:00 ч.