на живо

Как световните медии отразиха подвига на Пиронкова

Спортните медии по света се обединяват около мнението, че дъждът е бил едно от основните оръжия на Пиронкова в осминафинала срещу Радванска

Getty Images

102-рата в света Цветана Пиронкова победи 2-рата в света Агниешка Радванска в мач, прекъсван на два пъти заради дъжд и в крайна сметка изиграл се в рамките на три дни. 

Родната първа женска ракета е на 1/4-финал и си гарантира почти 300 000 евро от наградния фонд. 

Ето какво написаха някои от големите световни спортни медии след победата на нашенката:

"Да, те успяха да завършат мач в една от най-дъждовните седмици в историята на Откритото първенство на Франция. Пиронкова, позната повече с възможностите си на трева отколкото на клей, достигна първия си 1/4-финал на „Ролан Гарос”, след като е достигала толкова далеч два пъти на Уимбълдън", публикуваха от американския ESPN. 

Снимка: Getty Images

От спортния медиен гигант на Щатите все пак отбелязаха и че дъждът е направил топките много по-тежки от обикновено, което е попречило на Агниешка Радванска, която има операция на китката отпреди година.

Ето какво написаха от своя страна журналистите за мача в официалния сайт на Откритото първенство на Франция:

"Седем години след като за последно загуби от тенисистка извън топ 100, Агниешка Радванска беше изхвърлена от „Ролан Гарос” 2016 от 102-рата в света Цветана Пиронкова. След първото прекъсване на мача в неделя всичко изглеждаше очаквано. Втората в света имаше стабилна преднина и пълен контрол над мача, но всичко се промени бързо.

Снимка: Getty Images


Само 39 часа по-късно – във вторник по обяд Пиронкова беше много по-добра от опонентката си, взимайки десет поредни гейма – удар за Радванска, от който тя не би могла да се съвземе".

Отзвукът от победата на Пиронкова стигна и до Испания:

"Дъждът е елемент, от който някои играчи се възползват, особено тези, които нямат какво да губят срещу съперник с теоритично превъзходство. Това е историята на победата на българската тенисистка Цветана Пиронкова над втората в схемата Агниешка Радванска от Полша с 2:6, 6:3, 6:3.", пишат от испанския "Мундо Депортиво".

Италианският "Ла Газета дело Спорт" също обърна голямо внимание на изненадата, която получи фаворитката Радванска днес. 


"Дъждът не може да бъде спрян, така че трябва да играеш, както можеш", пише в онлайн изданието на вестника с препратка към изказванията на Радванска след мача. Италианските журналисти също акцентираха, че това е първи четвъртфинал за Пиронкова от 11 нейни участия на "Ролан Гарос". 

Снимка: Getty Images