на живо

Как Томас Тухел направи Юлиан Нагелсман треньор?

Двамата се изправят един срещу друг на полуфинал в Шампионската лига

Шампионската лига е чуден турнир! Най-добрите отбори се изправят един срещу друг, най-силните футболисти блестят, най-перспективните намират пътя към върха. А през сезон 2019/2020 старите приятели застават един срещу друг!

За да ви разкажем историята на Томас Тухел - треньора на ПСЖ, и Юлиан Нагелсман - специалиста, начело на "Лайпциг", трябва да започнем с това, че двамата ще седнат на съседните скамейки днес, за да определят чий тим ще играе на финал. Тухел ръководи многомилионната селекция от Франция с куп звезди в нея, а Нагелсман носи отговорност за представянето на изненадата в този етап на турнира - германски отбор, основан само преди 11 години.

Пътищата на двамата се пресичат отдавна - през 2008 г. Тогава Нагелсман играе във втория отбор на "Аугсбург". Негов треньор е... Тухел. Една контузия преобръща живота на Юлиан. Травма в коляното го превръща от приличен централен халф в... депресиран човек, който не знае какво ще прави с живота си.

"След контузията не исках да имам нищо общо със спорта. Исках да се отдръпна от него, защото му бях посветил толкова много време...", спомня си Нагелсман в интервю пред Си Ен Ен.

Снимка: Getty Images

И тогава се появява Томас! Той е забелязал потенциала в младия си футболист. Не само на терена, но и като мислене, като усет за тактика, като поглед върху играта - неща, които се ценят високо.

"Все още поддържах контакти с "Аугсбург" и за това Томас ми се обади. Не, не ми каза, че ще стана треньор. Беше по-прагматичен. Тъй като все още имах договор с клуба и ми плащаха, той ми предложи да разучавам противниците. Много съм му благодарен. Той ми даде идеята да стана треньор", споделя още Нагелсман.

След краткия престой под ръководството на Тухел, той се мести в школата на "Мюнхен 1860", след това продължава да трупа опит в тима до 19 години на "Хофенхайм". През 2016 г. става треньор на мъжкия отбор, като се превръща в най-младия в Бундеслигата на тази позиция - месеци преди да навърши 29 години.

През 2019 г. Нагелсман приема предизвикателството да стане треньор на "Лайпциг" и ръководството може да е напълно доволно от това решение! В първия си сезон начело на "биковете", той успя да ги класира за полуфинал на Шампионската лига! И да подобри рекордите за най-млад треньор на четвъртфинали и полуфинали в надпреварата!

Снимка: Getty Images

Тухел не е сбъркал! Юлиан наистина разбира играта. И върви уверено към върха, а големите отбори също го забелязват. През 2018 г. с него се свързват от "Реал" Мадрид, но до договор така и не се стига.

"Не мога да си представя, че 12 години, след като му бях треньор, ще се изправя срещу него на полуфинал в Шампионската лига. Тогава нямахме достатъчно хора, той беше контузен и ми трябваше някой да свърши работата. Не мога да предричам бъдещето. Тогава не съм се надявал, че отборът ми ще играе срещу неговия. Но това е настоящето. Страхотно е, че на полуфинал в Шампионската лига ПСЖ ще се изправя срещу тима на Юлиан", коментира Тухел.

Снимка: Getty Images

Днес (18 август) двамата ще стиснат ръцете си преди мача и след края му, но само един от тях ще бъде щастлив за първи път да бъде на финал в най-силния европейски клубен турнир!