на живо

Как трагедията в Хърватия обедини най-големите врагове? (ВИДЕО)

Хиляди фенове пристигнаха в Сисак и Петриня, за да помагат в разчистването

Twitter

Любимите им отбори са противници на терена, те самите са смъртни врагове, организират тайни и свирепи битки, обичат да унижават съперника... Но това остава на заден план, когато огромна трагедия връхлети страната!

Хърватия беше засегната от силно земетресение на 29 декември. Градовете Сисак и Петриня пострадаха най-много от труса с магнитут 6,4 по Рихтер. 7 са загиналите до момента, а действията по разчистването на руините на разрушените сгради продължават. 

В тази обстановка най-ценни са действията на всички доброволци, а в Хърватия ударна сила са футболните фенове. Представители на "Бед Блу Бойс" (фенове на "Динамо" Загреб), "Торсида" (фенове на "Хайдук" Сплит), "Армада" (фенове на "Риека") и "Кохорта" (фенове на "Осиек") застанаха рамо до рамо и загърбиха футболните различия. 

Веднага след като усетиха труса в Хърватия, привържениците започнаха да се организират и да пристигат към епицентъра с автобуси и лични автомобили. Те получиха указания от армията, която вече беше се заела със спасителни акции.

"Бед Блу Бойс" запретнаха ръкави и започнаха да разчистват отломките от сградите. В ранните часове на 30 декември в Петриня пристигнаха и от "Торсида".

Феновете на "Хайдук" докараха със себе си и голямо количество храна, годна за пиене вода, както и нужни одеяла, медицински и хигиенни принадлежности, които да предоставят на хората, пострадали от труса. Гражданите на Сисак и Петриня бяха евакуирани, тъй като голяма част от сградите са негодни за живеене след труса.

Членовете на "Армада" продължават да събират дрехи и обувки, които да предоставят на засегнатите. 

Феновете на "Осиек" от групата "Кохорта" вече предоставиха свои дарения, а в социалните мрежи помолиха всички, които имат възможност, да предоставят спални чували, дъждобрани, палатки, уреди за готвене на открито, одеяла и батерии, за да може да подпомогнат засегнатите при второто си пристигане в Петриня.

В ранните часове на 30 декември центърът на Петриня беше разчистен и отворен за медиите, които отразяват земетресението. Последваха още няколко вторични труса.