на живо

Как „Уотфорд“ спаси живота на сър Елтън Джон?

А той му се отблагодари с промоция в елита на английския футбол!

Getty Images

Той е един от най-успешните музиканти в света с 6 награди „Грами“, 2 статуетки „Оскар“ за музика и състояние от над 500 млн. долара. Няма как да не си затананикате поне една песен, изпята или композирана от него. Той има блестящи дрехи и странни очила. Сър Елтън Джон е легенда!

Британецът е ексцентричен и винаги иновативен, но като всеки представител на Острова, и той харесва футбола. Дотолкова, че да стане собственик на цял клуб.

Снимка: Getty Images

Днес „Уотфорд“ е част от „Чемпиъншип“ – второто ниво на английския футбол, но от 2015 до 2020 г. играеше в елита. През 70-те обаче „стършелите“ бяха в далеч по-лошо положение. Те се подвизаваха в Четвърта дивизия и по нищо не изглеждаше, че им предстоят успехи.

И тогава се появи една „Ракета“, която ги изстреля към по-добрите дни.

Снимка: Getty Images

Още от детските си години, докато не е Елтън Джон, а Реджиналд Дуайт, бъдещият музикант е фен на „Уотфорд“. Баща му често го води на стадиона в съседното градче, за да гледат заедно мачове.

През 1973 г., когато кариерата му е в разгара си, Елтън Джон става вицепрезидент на клуба. Година по-късно той откупува мажоритарния пакет акции, уволнява мениджъра Майк Кийн и назначава на негово място Греъм Тейлър.

Снимка: Getty Images

Музикантът инвестира огромна сума пари, а Тейлър явно си разбира от работата. Нещата започнат да се случват и през 1982 г., за първи път в своята история, „Уотфорд“ печели промоция в елита на английския футбол.

Още през първия сезон в тогавашната Първа дивизия, „стършелите“ завършват на втора позиция в крайното класиране, като изостават само от гранда „Ливърпул“. И до днес това е и най-голямото постижение в историята на тима.

След достигането на върха логично следва спад. В средата на 80-е Тейлър напусна мениджърския пост, а „Уотфорд“ се лута в средата на класирането. Елтън Джон продава мажоритарния пакет акции през 1990 г., за да се завърне 6 години по-късно.

Любимият мениджър на феновете - Тейлър, също отново сяда на скамейката. „Уотфорд“ обаче изпада от елита и следват нови трудни години. През 2001 г. Елтън Джон отново напуска клуба, този път завинаги. Той обаче остава в ролята на почетен президент, какъвто е и до днес.

Снимка: Getty Images

"За мен тогава клубът бе непрестанен източник на щастие. Ако не беше той, кой знае какво щеше да се случи. Не преувеличавам, когато твърдя, че "Уотфорд" вероятно ми спаси живота.", пише 73-годишният музикант в автобиографията си.

„Поради очевидни причини има моменти през 80-те, за които нямам спомен, но всички мачове на "Уотфорд", на които съм присъствал, ще останат завинаги в паметта ми", добавя още той.

Снимка: Getty Images

Днес рядко можем да видим сър Елтън Джон на стадиона (не само заради пандемията от коронавирус). Той казва, че не обича големите тълпи и предпочита да стои далеч от трибуните, въпреки че една от тях на „Викаридж Роуд“ носи неговото име от декември 2014 г. насам.

„Не е като едно време, когато идвах на мачове. Хората сега имат телефони с камери, а тогава нямаха. Постоянно се опитват да ме снимат и хич не е приятно“, сподели той.

Снимка: Getty Images

Но пък със сигурност великият музикант следи мачовете на детския тим. Сър Елтън Джон е един от първите в шоубизнеса, който открито говори за своята различна сексуална ориентация. От 1993 г. той живее на семейни начала с Дейвид Фърниш, като двамата имат синове, родени от сурогатни майки. И Закари (10 години), и Илайджа (8 години) тренират в академията на „стършелите“.

Снимка: Getty Images

А що се отнася до феновете, те боготворят своя почетен президент! Футболистите често тренират, докато слушат неговата "I'm still standing", а наскоро всички привърженици пяха в едно гърло "Rocket man".