на живо

Как заразеният с COVID-19 Домагой Вида игра 45 минути срещу Турция?

От хърватската федерация заявиха, че резултатите са закъснели

Reuters

В странна и потенциално опасна ситуация попаднаха футболистите от националните тимове на Турция и Хърватия. Двата отбора се изправиха един срещу друг в контролна среща (краен резултата 3:3) в Истанбул на 11 ноември.

Капитанът на финалистите от последното световно първенство - Домагой Вида, игра само едно полувреме, а на почивката беше заменен, след като в хърватския щаб разбраха, че тестът му за коронавирус е положителен.

Снимка: Reuters

От футболната федерация на Хърватия потвърдиха това и обясниха в детайли какво се е случило. 

31-годишният Вида, който на клубно ниво играе за "Бешикташ", е преминал през задължителното тестване за коронавирус преди мача с Турция в понеделник (9 ноември) - ден преди заминаването за Истанбул. Тогава резултатът му е бил отрицателен.

Снимка: Reuters

Тъй като на хърватите им предстои гостуване на Швеция за мач от Лигата на нациите в събота (14 ноември), футболистите са били подложени на нови тестове. Селекционерът Златко Далич и щабът на "Ватрените" са били уведомени, че в редиците им има футболист със съмнителна проба, която трябва да се повтори. Това се е случило малко преди да изтече почивката между двете полувремена на контролата с Турция. Вида веднага е бил изолиран от съотборниците си. Факт е обаче, че за 45 минути е бил в контакт с останалите 21 футболисти на терена.

Защитникът ще прекара следващите 14 дни в Истанбул. Такава е и процедурата за един от служителите в националния тим на Хърватия, който също е с положителен тест. 

Снимка: Reuters

Останалите национали и треньорският щаб ще заминат за Швеция.

Футболистите често се подлагат на тестове за коронавирус. Положителни резултати в последните месеци дадоха едни от най-големите звезди - Кристиано Роналдо, Златан Ибрахимович, Килиан Мбапе, Неймар, Пауло Дибала и други. Всички те бяха изолирани за определен период и след отрицателни тестове продължиха с ангажиментите към клубните и националните си отбори.

Домагой Вида обаче е първият, който научава, че е заразен по време на мач. От футболната централа на Хърватия изрично заявиха, че футболистите им стриктно спазват всички предписания на местните здравни власти и УЕФА.