на живо

Какво е нужно на "Лудогорец", за да продължи напред?

Равенството между "Ференцварош" и "Еспаньол" улеснява "орлите"

Reuters

Поредната групова фаза на Лига Европа почти приключи. Българското участие и този път ще се запомни, а "отговорен" за него е шампионът "Лудогорец". 

След една емоционална кампания, в която изобилстваше от всякакви по калибър резултати, "орлите" докараха нещата до там, че да решават съдбата си в последния мач от групата. В момента разградчани са втори в класирането, но третият "Ференцварош" е само на точка зад тях. 

Заслуга за това има и тимът на "Еспаньол", който успя да изравни за 2:2 в 96-ата минута срещу унгарците. Така "Ференцварош" добави не 3, а 1 точка към актива си.

Какво е положението в групата?

Кръг преди края на груповата фаза "Еспаньол" си гарантира първото място с 11 точки. Борбата ще се води за второто - между "Лудогорец" (7 точки) и "Ференцварош" (6 точки). Без шанс за класиране напред е тимът на ЦСКА Москва.

Снимка: Reuters

Какво следва?

Българският и унгарският тим ще излязат в пряк сблъсък за продължаване напред на 12 декември в Разград. В първия мач помежду си в груповата фаза на Лига Европа "орлите" победиха с 3:0 като гост. 

Какъв резултат устройва "Лудогорец"?

След късното изравняване от страна на "Еспаньол", "орлите" си отдъхнаха леко. Ако разградчани искат да продължат напред, не трябва да губят от унгарския си съперник. Победа и равенство ще ги изпратят в елиминациите на втория по сила европейски клубен турнир. Футболистите и треньорският щаб на "Лудогорец" увериха, че ще излязат на терена пред собствена публика, устремени към 3-те точки и няма да търсят най-лекия път към 1/16-финалите.

"Ференцварош" е достатъчен "дразнител" за разградчани, тъй като именно унгарският тим отстрани "орлите" от квалификациите за Шампионската лига през настоящия сезон.

Ако успее да се класира напред, то "Лудогорец" ще играе на 1/16-финал в Лига Европа за 4-ти път в своята история. "Орлите" преодоляха груповата фаза в турнира през сезони 2013/2014 и 2017/2018. През 2016/2017 те си осигуриха място в елиминациите като трети тим в групата си в Шампионската лига.