на живо

Какво предстои за ЦСКА, "Лудогорец" и "Локо" Пловдив в Лига Европа

Три български отбора продължават да мечтаят за групите на втория по сила европейски клубен турнир

Три български отбора продължават да мечтаят за влизане в групите на Лига Европа. ЦСКА, "Лудогорец" и "Локомотив" Пловдив вече знаят съперниците си за третия квалификационен кръг във турнира, а първите мачове са следващия четвъртък - 8 август. Реваншите са на 16 август, а крайните победители се класират за плейофа за влизане в групите на втория по сила европейски клубен турнир.

Шампионът "Лудогорец" има наглед леко изпитание - уелския ТНС. След измъчено равенство 1:1 в Исландия, воденият от Стойчо Стоев тим разгроми "Валур" с 4:0 в реванша в Разград и се стреми към второ поредно участие в групите на Лига Европа.

ЦСКА отстрани драматично след изпълнение на дузпи хърватския "Осиек" и сега ще трябва да премери сили с украинския "Зоря" Луганск. Първият мач е на "Българска армия". В последните три сезона "Зоря" два пъти влиза в групите на турнира. Миналия сезон украинците отпадат на плейофите от "РБ Лайпциг".

Най-сериозно се очертава предизвикателството пред пловдивския "Локомотив". След като елиминира "Спартак" Търнава, носителят на Купата на България ще срещне френския "Страсбург". "Смърфовете" са домакини в първата среща.

От четирите ни отбора, които се класираха за втория предварителен кръг, единствено "Левски" не успя да продължи напред. "Сините" загубиха с 0:4 у дома от АЕК Ларнака и след общ резултат 0:7 напуснаха европейската сцена.

С участието си във втория и третия предварителен кръг в Лига Европа трите български отбора ще приберат по 540 хил. евро, от които 260 хил. евро за втория и 280 хил. евро за третия кръг.

ЦСКА си гарантира още 240 хил. евро от първия предварителен кръг, в който отстрани черногорския "Титоград". "Лудогорец" има 280 хил. евро от първия предварителен кръг в Шампионската лига.

При класиране за плейофите, отборите ще си гарантират още поне по 300 хил. евро. Влизането в групите на Лига Европа носи отделно по 2.92 млн. евро, както и по 570 хил. евро за победа и по 190 хил. евро за равенство.