на живо

Какво се случи с мажоритарния пакет акции на "Левски"? (ОБЗОР)

Ценните книжа са на стадион "Георги Аспарухов", но кой е техен собственик?

Какво се случи с мажоритарния пакет акции на "Левски"? (ОБЗОР)

Съдбата на футболния "Левски" развълнува цяла България през изминалите часове. Ръководството и феновете очакваха да научат името на новия собственик на "сините", но яснота по казуса все още няма. Напротив - той се заплете още повече.

Финансовият благодетел на "сините" Васил Божков изпълни заканата си да предаде 86,6% от акциите на клуба. Минути преди 8:00 ч., със съобщение до медиите от неговата фирма "НОВЕ Холдинг", стана ясно, че ценните книжа са джиросани на името на министър-председателя Бойко Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

В съобщението той е наречен "отговорникът за погубването на "Левски", който неведнъж е заявявал своята готовност да се "погрижи" за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му".

Всъщност, акциите бяха собственост не на Божков, а на неговия приближен Георги Попов. В момента и двамата са в Дубай, а българската прокуратура им е повдигнала няколко обвинения.

Снимка: Ладислав Цветков

За това акциите пристигнаха в София по куриер, а със задачата да ги връчи на премиера се зае журналистът Сашо Диков. Той се появи с плика с ценните книжа пред сградата на Министерски съвет малко преди 9:00 ч. Диков разказа, че пратката му е връчена от представител на Божков, а самият той е получил телефонно обаждане от бизнесмена и се съгласил да посредничи за предаването на акциите.

Мисията на журналиста обаче "удари на камък". Той не беше допуснат в сградата на Министерски съвет. Вместо това пред журналистите излязоха министърът на младежта и спорта Красен Кралев и началникът на пресслужбата на Борисов - Севдалина Арнаудова. Двамата обявиха, че премиерът не иска да приеме ценните книжа, а и няма право.

Снимка: Ладислав Цветков

"Начинът, по който това нещо се случва, е обиден, унизителен и не е сериозно да се изпращат така документи. Обидно е и към феновете на "Левски", заяви Арнаудова. 

Затова Диков се отправи към стадион "Георги Аспарухов". Там той цитира съобщение, получено от Божков: "Сашо, щом ББ (бел. ред. - Бойко Борисов) не иска, да ги оставим в "Левски" и той да се оправя после. Нали е най-големият фен."

Снимка: Ладислав Цветков

Журналистът се определи само за куриер, като не се ангажира с истинността на документите, но заяви, че по този начин Божков "е изпълнил волята на Кралев и Борисов за смяна на собствеността".

Акциите бяха приети в административната сграда на "Герена" от изпълнителния директор Павел Колев. Той от своя страна алармира, че клубът продължава да е в тежко финансово състояние и, ако не се предприемат мерки, ще се наложи да обяви несъстоятелност.

Също така Колев заяви, че, от юридическа гледна точка, смяна на собствеността не е извършена, тъй като Борисов не е приел акциите и не е вписан като техен притежател в книгата на акционерите.

Снимка: Lap.bg

Според експертите, като проф. Огнян Герджиков, акциите вече са собственост на Бойко Борисов, като той може да се разпорежда с тях. Авторитетният юрист заяви, че препоръчва на премиера да ги джироса на трети лица или обратно на Божков.

Феновете от своя страна, в лицето на председателя на Националния клуб на привържениците Степан Хиндлиян, определиха днешните действия като "гавра с клуба".

От показаните от "НОВЕ Холдинг" документи стана ясно, че преди да бъдат джиросани на Божков, а след това на Попов, акциите на "Левски" са били в ръцете на бившия футболист на "сините" и понастоящем член на управителния съвет на Българския спортен тотализатор - Христо Йовов. Самият той отричаше тази информация.

Стана ясно и, че ценните книжа не са били предвидени да бъдат предадени на баскетболния треньор Константин Папазов. Той заяви в предаването "120 минути" (на 10 май), че е говорил с Божков и е получил уверение, че ще се сдобие с акциите. От представените документи се вижда, че те са джиросани на името на Борисов още на 8 май. Пред bTV Папазов заяви, че не приема това политизиране на футболния клуб, но все пак остава оптимист, че акциите ще се озоват при него.

Кризата в "Левски" започна след като бяха приети промените в Закона за хазарта през януари 2020 г. Те засегнаха компанията за лотарийни игри на Васил Божков, която е и основен спонсор на тима.

Снимка: Lap.bg

Оттогава "сините" се издържат предимно с дарения и с продажба на билети и фен артикули. Заради пандемията от коронавирус, която спря мачовете у нас, "Левски" остана без финансиране. Футболистите в клуба не са получавали заплатите си за 2 месеца, но все още не е обявено някой от тях да е разтрогнал договора си с тима.

Преди дни феновете излязоха с отворено писмо до Бойко Борисов, като поискаха да бъде вдигнат запорът над сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това не се случи, те поискаха безлихвен кредит за клуба.

Самият Борисов, както и министър Кралев, заявиха, че държавата би помогнала, но ако се смени собствеността. 

От своя страна министърът на финансите Владислав Горанов каза, че няма законов начин, по който това да се случи.

На фона на драматичните събития около "Левски", в интернет се появиха редица забавни колажи.