на живо

Какво следва за "Левски", ако Попов не прехвърли акциите на друго лице

Има различни правни варианти за бъдещето на "сините", но клубът не разполага с време

Какво следва за "Левски", ако Попов не прехвърли акциите на друго лице

Какви са опциите пред футболния "Левски", ако Васил Божков и Георги Попов не прехвърлят акциите на клуба на друго лице?

Към настоящия момент собствеността остава в Попов, който е в Дубай. Юридическите отговори и вариантите пред "сините" потърсихме от доктора по международно право Ивайло Дерменджиев и Момчил Лазаров, който е адвокат и член на миноритарния собственик на "Левски" Тръст "Синя България".

Общото мнение на юристите е, че въпреки опита собствеността на "Левски" да бъде прехвърлена на премиера Бойко Борисов, мажоритарният пакет акции остава собственост на Георги Попов към настоящия момент.

Основният вариант, на който се надяват от Тръст "Синя България" е пакетът от акции да бъде прехвърлен към друго лице.

"Разбира се, че той има вариант да не ги прехвърли, това е напълно възможно.", коментира адвокатът на Тръст "Синя България" Момчил Лазаров пред bTV.

"Ами ситуацията към момента е абсурдна, както и да се погледне - и като юрист, и като фен, и като всякакъв, във всякакво качество, тази ситуация е абсурдна.", допълни той.

Ивайло Дерменджиев е доктор по международно право и член на Спортния съд в Лозана: "Доколкото съм информиран Надзорен съвет в момента почти не може да бъде формулиран, защото единият член на Надзорния съвет не е в България, другият доколкото разбирам е под домашен арест и е малко сложно да се събере Надзорният съвет. За да се реши проблемът на "Левски", така или иначе трябва да се свика Общо събрание.", коментира Дерменджиев.

Именно това е и опцията, която разглежда миноритарният собственик Тръст "Синя България". "Тръстът може да свика Общо събрание, дали по своя инициатива, дали по инициатива на клуба ще се свика такова Общо събрание и оттам нататък при положение, че не се появи представител на мажоритарния акционер, тръстът може да вземе решение за това дружество съвсем законно."

Има различни теоретични правни варианти за бъдещето на "сините", но клубът не разполага с достатъчно време.

В момента "Левски" не е плащал заплати на футболистите си повече от два месеца и те имат право да разтрогнат договорите си по вина на клуба и да търсят правата си пред УЕФА и ФИФА.