на живо

Какво спечели УЕФА от Евро 2016?

Приходите на футболната централа на Стария континент са точно 2 млрд. евро

uefa.com

Ден след края на Евро 2016 станаха ясни и официалните резултати от печалбата на УЕФА във Франция. Изнася ги американското икономическо издание „Форбс”. Според него в касата на футболната централа на Стария континент са влезли точно 2 млрд. евро.

Снимка: Getty Images

Първият милиард евро началството на европейския футбол си гарантира от продажбата на телевизионни права и права за онлайн излъчване. Още половин милион са постъпленията от спонсорски сделки и рекламни договори. От билети – нови 400 млн. евро.

Анализаторите на „Форбс” твърдят, че на практика всеки от 50-те мача, изиграни на френска земя са гарантирали на УЕФА печалба от 40 млн. евро.

Снимка: Getty Images

Разходи също има, разбира се. Организацията на Евро 2016 се оценява на 650 млн. евро. С 300 млн. евро са били премирани участниците, а 150 млн. евро са отишли под формата на гаранция в клубовете, за да пуснат част от най-големите си звезди да участват на най-големия футболен форум на континента.

Припомняме, че европейското във Франция се проведе за първи път с рекордното участие на 24 отбора. Бяха изиграни 50 мача, в които бяха отбелязани 107 гола. Или по 2,14 попадения на двубой. На всеки 43 минути е падал гол на първенството.