на живо

"Къмюнити шийлд" в ръцете на "Сити" след дузпи

Футболистите от Манчестър се наложиха над "Ливърпул" в първо дерби за сезона

Reuters

"Манчестър Сити" спечели "Къмюнити шийлд" - своеобразната Суперкупа на Англия. "Гражданите", които са шампиони на Висшата лига за сезон 2018/2019, се добраха до трофея, след като победиха след изпълнение на дузпи носителя на ФА Къп - "Ливърпул".

Мачът беше атрактивен и се изигра пред препълнените трибуни на "Уембли". 

"Сити" успя да поведе в резултата още в 12-ата минута. Рахим Стърлинг получи пас от Давид Силва в наказателното поле. Нападателят стреля с левия крак, вратарят Алисон опита да улови, но топката попадна в мрежата му за 1:0.

Минути преди първото попадение в срещата контузия получи Сане. Той беше сменен веднага. Тази травма в ахилеса може да спъне трансфера му в "Байерн" Мюнхен, който се смяташе за сигурен.

Снимка: Reuters

Салах беше най-активен в опитите да изравни, но до почивката не последва промяна в резултата. 

В началото на втората част "Ливърпул" беше по-активният тим на терена. В 56-ата минута Ван Дайк засече центриране на Александър-Арнолд, но топката се отби от гредата, тупна на голлинията, но не премина с целия си обем. Минути по-късно гредата спаси "гражданите" и от опит на Салах да изравни. 

Резултатът стана 1:1 в 77-ата минута, когато Жоел Матип засече с глава центриране на Ван Дайк.

В самия край на мача, в продължението на редовното време, в герой за "Сити" се превърна Кайл Уокър, който акробатично изчисти топката от гол линията след шут на Салах.

Снимка: Reuters

Така шампионът трябваше да се реши след дузпи. В тях футболистите на "Сити" не сбъркаха, а Джорджиньо Вайналдум пропусна за "Ливърпул".

Така за втора поредна година и за шести път в историята си "Манчестър Сити" печели трофея.