на живо

"Камп Ноу" ще носи името на фармацевтична компания

Каталунците ще сключат сделка за срок от 30 години

fcbarcelona.com

Стадионът на "Барселона" - близо 100-хилядния "Камп Ноу" съвсем скоро ще се сдобие с добавка към името си, съобщават испански медии. Най-вероятно от следващия сезон съоръжението ще получи названието на голяма фармацевтична компания, а преговорите вече са в ход.

За този лукс "Грифолс" - компания с около 15 000 служители, с център в Барселона, ще прати рекордните 340 млн. евро . Стадионът няма да е изцяло преименуван. Просто до сегашното му название ще се появи името на компанията и от новия сезон съоръжението ще се казва "Камп Ноу Грифолс". Ако сделката се осъществи, феновете ще трябва да свикнат да наричат така стадиона в следващите 30 години.

Парите от бъдещият договор ще влязат в касата на клуба, а на част от тях вече е намерено и предназначение. "Барселона" води преговори за нов договор на звездата си Лионел Меси, а оставането му в клуба може да струва близо 90 млн. евро.

Освен това каталунците напредват и с ремонта на стадиона и базата, който ще "глътне" около 600 млн. евро. Самото съоръжение ще претърпи реновация през 2019 г. по първоначални планове, за да се разшири капацитетът му до над 105 хил. зрители. 

Очаква се "Барса" да преподпише и с производителя на спортна екипировка "Найк", за да генерира още приходи.

Фармацевтичната компания "Грифолс" се слави като една от най-стабилните в областта, според "Форбс". Приходите ѝ за 2015 г. са в размер на над 500 млн. евро, а цялостната цена на организацията е в размер на над 14 млрд. евро.