на живо

Кандидатът за "Левски" с неуспешни проби в ЦСКА (ВИДЕО)

Информацията за бизнесмена е съвсем оскъдна

Кандидатът за "Левски" с неуспешни проби в ЦСКА (ВИДЕО)

Бивш английски футболист с неуспешни проби в ЦСКА е потенциалният кандидат за нов собственик на "Левски". 31-годишният Джо Диксън вече е провел среща с управата на клуба от стадион "Георги Аспарухов". Информацията за бизнесмена обаче е съвсем оскъдна.

Членът на Надзорния съвет на "Левски" - Петър Ганев, обяви във "Фейсбук", че кандидатът за нов собственик е в България. Ганев не разкри самоличността на инвеститора, но по-късно в различни медии се появи името на 31-годишния англичанин Джо Диксън. Любопитното е, че през 2012 година бившият футболист е бил на проби в ЦСКА, но не е бил одобрен от тогавашния треньор на "червените" Стойчо Младенов.

Той е собственик на осмодивизионен аматьорски клуб на Острова - "Стейнс Таун". През юни 2020-а година, в интервю за BBC Radio, признава, че тимът има сериозни финансови проблеми и отправя апел към феновете да помогнат за спасението му. Диксън е акционер и в основана през 2018 година компания - "Фулкръм Спорт Инвестмънтс".

Снимка: Lap.bg

От "Левски" нито потвърдиха, нито отрекоха, че именно това е анонсираният от Наско Сираков нов собственик на клуба.

В понеделник (24 май), навръх 107-ия рожден ден на "Левски", Сираков обяви, че скоро "сините" ще имат нов собственик. Пред феновете той заяви, че той няма нищо общо с политиката, англичанин е и има бизнес в САЩ. Сираков не пожела да назове името му. 

На 2 юни 2020 г. Сираков получи мажоритарния пакет акции на клуба (86,6%) от бившия собственик Георги Попов - приближен до бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков, чиято фирма пък беше основен спонсор на клуба преди настъпилите промени в Закона за хазарта.

Снимка: Lap.bg

Клубът е в тежка финансова ситуация със загуба в размер на над 4 млн. лева за 2020 г. Редица футболисти разтрогнаха договорите си, след като не са получавали заплати от февруари насам. Лицензът на клуба за следващия сезон в Първа лига също е под заплаха.