на живо

Контузия и Карацев спряха похода на Димитров на Australian Open

Руският квалификант продължава да мечтае

Reuters

Край на похода на Григор Димитров в Мелбърн. Руският квалификант Аслан Карацев продължава да мечтае, след като победи с 3:1 сета (2:6, 6:4, 6:1, 6:2) световния номер 21 и се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия. Срещата продължи два часа и половина.

Двубоят от 1/4-финалите стартира отлично за първата ни ракета, но в средата на втория сет Карацев започна да намира отговори на ударите на Димитров, а хасковлията почувства дискомфорт в гърба заради контузия.

Снимка: Reuters

Димитров не успя да изравни върховото си постижение в Мелбърн - полуфинал от 2017 г. Руснакът е петият квалификант, стигнал до топ 4 на турнир от Големия шлем.

За шести път Димитров бе на четвъртфинал в напревара от Шлема, като в три от случаите е стигал до полуфиналите.

Преди да срещне Аслан Карацев, Григор бе губил само два пъти в 25 мача от играч извън първите 100 в основната схема в Шлема. Руснакът стартира турнира от 114-о място в света, но сега ще направи огромен скок от 72 места до 42-ата позиция. Димитров пък ще се придвижи до 17-о място в класирането.

Димитров стартира по страхотен начин въпреки че Карацев бе този, който първи стигна до пробив. 29-годишният ни тенисист обаче го върна веднага, след което вдигна темпото и спечели следващите пет гейма, с което и първия сет - 6:2. Карацев изпитваше затруднения при своя сервис и допусна твърде много непредизвикани грешки за една част - 19. Междувременно българинът вкара четири аса срещу един на съперника.

Снимка: Reuters

Димитров започна добре и втория сет, но постепенно изпусна инициативата не без помощта на Карацев, който видимо заигра по-освободено. 27-годишният руснак отново проби първи за 3:2, но Григор веднага върна брейка. Карацев обаче направи втори, и то ключов за 5:4, след което на свой сервис изравни резултата. Така Димитров загуби сет за първи път от началото на Australian Open.

В началото на третата част бившият номер 3 взе да допуска все повече грешки, които доведоха и до ранен пробив от страна на 114-ия в света. Карацев имаше отговор на всеки удар или сервис на българина и бързо стигна до 5:1, а Димитров просто предаде сета, спирайки да се движи. След края на частта той получи медицинска помощ.

Снимка: Reuters

Българинът се завърна на корта за четвъртия сет, но продължи да изпитва болка и не успя да обърне изхода от двубоя.

На полуфиналите Карацев ще играе с победителя от двойката Александър Зверев - Новак Джокович.