на живо

Карамаринов спечели пети мандат начело на българската лека атлетика

Той е начело на федерацията от 2003 г.

Lap.bg

Добромир Карамаринов беше избран за пети пореден път за президент на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА). Това се случи на Общо събрание, проведено днес (3 септември) в Поморие.

Карамаринов беше предложен за поста от Атанас Атанасов ("Локомотив" Пловдив) и подкрепен писмено от над 100 клуба.

За него това е пети пореден мандат. Той е начело на Българската федерация по лека атлетика от 2003 г., което го поставя сред президентите с най-голям стаж в българския спорт. Ако Карамаринов изпълни 5-годишния си мандат, то той ще оформи 22-годишен период начело на родната атлетика. В момента тече неговата 17-а година на управление. От 1994 до 2003 г. той заемаше поста генерален секретар в БФЛА.

Снимка: Lap.bg

Той е още далеч от рекордьора в тази "дисциплина" у нас - Стефан Китов, който е начело на Българска федерация по тенис на маса от 1997 г. (23 години до момента).

През 2017 г. от ръководния пост на Българската федерация по бадминтон се оттегли Пюзант Касабян, който управлява четвърт век - точно 25 години. Данчо Лазаров пък беше начело на федерацията по волейбол до март 2020 или с други думи - 19 години. Валентин Йорданов ръководи федерацията по борба точно 19 години, а през 2017 г. беше заменен от Христо Маринов. 

Начело на българските ски продължава да е Цеко Минев, който зае президентския пост също през 2003 г.

Добромир Карамаринов заема и поста на президент в Европейската атлетическа асоциация. Той е временно изпълняващ длъжността до октомври 2021 г., когато ще се състои конгрес за избирането на ново ръководство.

На Общото събрание в Поморие днес беше гласуван и съставът на новия Управителен съвет: Добромир Карамаринов, Асен Христов, Руен Панчев, Георги Павлов, Румен Йонков.